Jersi Jaringan ‘Hand of God’ Maradona Dilelong Bermula Pada Harga RM22 Juta

Jersi yang dipakai oleh pemain bola sepak lagenda, Diego Maradona ketika dia menjaringkan dua gol menentang England dalam Piala Dunia 1986, termasuk gol ‘The Hand of God’ yang terkenal dalam sejarah bola sepak dunia, akan dilelong pada ini.

jersi jaringan ‘hand of god’ maradona dilelong bermula pada harga rm22 juta

Baju nombor 10 berwarna biru itu dimiliki  oleh pemain tengah lawan Steve Hodge, yang menukar jersinya dengan Maradona selepas England tewas 2-1 dalam pertemuan Piala Dunia terbabit.

Pada ketika itu, Argentina memenangi perlawanan akhir untuk menjulang Piala Dunia buat kali kedua dalam tempoh lapan tahun.

Maradona menghembuskan nafas terakhirnya pada 2020 akibat serangan jantung, menyebabkan Argentina mengadakan tiga hari berkabung nasional susulan kematian bola sepak legenda itu.

Hodge, dalam autobiografinya yang bertajuk The Man with Maradona’s Shirt, telah meminjamkan jersi itu untuk dipamerkan kepada umum di Muzium Bola Sepak Negara, Manchester sejak 20 tahun lalu.

Jersi tersebut bagaimanapun akan diadakan pameran awam sendiri di London, semasa lelongan dalam talian yang dijadualkan pada 20 April hingga 4 Mei.

Sama ada jersi itu akan masih boleh diakses oleh orang ramai selepas ini bergantung kepada pembida ia yang menang.

Pembidaan untuk memorabilia Maradona akan bermula pada £4 juta (RM22 juta), berada di bawah rekod AS$5.6 juta (RM24 juta) untuk baju yang dipakai dalam perlawanan, yang pernah dicecah oleh salah seorang pemain besbol terbaik sepanjang masa, iaitu Babe Ruth ketika mendiang bermain untuk New York Yankees.

 

Sumber: [1]