Jepun Belanja Lebih RM50 Bilion Bagi Persiapan Dos Keempat & Kecemasan COVID-19

Jepun dijangka membelanjakan 1.45 trilion yen (RM50,020,279,365) untuk mengambil langkah anti-coronavirus tambahan, termasuk mendapatkan vaksin untuk suntikan keempat.

jepun belanja lebih rm50 bilion bagi persiapan dos keempat & kecemasan covid-19

Kerajaan negara itu merancang untuk membelanjakan 667 bilion yen (RM23,009,328,508) untuk membeli vaksin dan 439.7 bilion yen (RM15,168,218,508) untuk ubat rawatan.

Langkah kecemasan lain juga termasuk membeli kit ujian COVID-19 untuk menguji mereka yang tiba dari luar negara, dan mendapatkan hotel dan penginapan lain untuk kuarantin diri.

Kerajaan negara itu dilaporkan akan membelanjakan wang daripada dana yang dikhaskan untuk memerangi wabak di bawah bajet negeri untuk tahun fiskal berakhir bulan ini.

Jepun akan memulakan persediaan untuk pemberian suntikan keempat vaksin coronavirus, yang dipersetujui sebuah jawatankuasa kecil kementerian kesihatan, selepas kerajaan berkata ia akan mendapatkan dos tambahan daripada dua syarikat farmaseutikal Amerika Syarikat.

Persetujuan ahli jawatankuasa kecil itu dibuat selepas kerajaan berkata ia telah bersetuju untuk mendapatkan sejumlah 145 juta dos vaksin daripada Pfizer Inc dan Moderna Inc untuk persediaan bagi pelancaran suntikan keempat.

Jawatankuasa kecil itu juga meluluskan pemberian suntikan ketiga vaksin COVID-19 Pfizer kepada kanak-kanak berumur antara 12 dan 17 tahun, dengan vaksinasi dijangka bermula seawal bulan depan.

Dalam mesyuarat itu, ahli jawatankuasa kecil bersetuju dengan cadangan kementerian kesihatan untuk menyediakan suntikan keempat, bertujuan mencegah perkembangan penyakit atau gejala teruk, berdasarkan data luar negara mengenai keberkesanan dan keselamatannya.

Bawah cadangan itu, vaksin Pfizer dan Moderna dijangka akan digunakan untuk suntikan keempat.

Mengenai pentadbiran suntikan keempat, Ketua Setiausaha Kabinet Hirokazu Matsuno berkata, “Kita perlu mengkaji penerima (suntikan) dan masa untuk memulakannya berdasarkan tempoh vaksinasi ketiga dan keberkesanan suntikan keempat.”

Matsuno menambah, kerajaan akan membuat keputusan selepas mengambil kira pandangan pakar.


Sumber: [1]