Jangan On Kipas Dan Aircond Serentak

jangan on kipas dan aircond serentak

Tidak dinafikan dengan cuaca yang terlalu panas sekarang membuatkan orang ramai mahu memiliki penghawa dingin dirumah. Kalau pasang kipas dan penghawa dingin serentak, ia bukan membuatkan keadaan lebih sejuk tetapi sebaliknya.

Lets say, korang on kedua-duanya dalam satu masa yang sama, suhu panas dan suhu sejuk akan bergaul dan kemudian filter aircond juga akan cepat tersumbat. Keadaan seperti ini akan memyebabkan korang kena kerap memcuci filter air cond. Ada masa ke? Haha jadi untuk mengelakkan situasi ini berlaku, pastikan kipas dan penghawa dingin tidak on dalam masa yang sama.

Dikatakan situasi yang normal adalah apabila on air cond dan off kipas, maka kitaran suhu panas dan suhu sejuk akan berada dalam kondisi yang baik.

Situasi yang tidak normal pula dimana kedua dua air cond dan kipas on yang menyebabkan suhu di ruang bilik bercampur. Kitaran hawa panas dan dingin yang tidak sekata menyebabkan ruangan tidak sejuk walaupun pasang air cond.

Kalau on kedua dua kipas dan air cond ia akan menyebabkan bill elekrik meninggi. Lepas ni korang dah tahu la kenapa tidak dinasihatkan on kedua duanya pada satu masa.

Oleh: Khalie Azmi

Sumber: mingguanwanita