HomeBois Juara MPL MY S12, Tempah Tiket Ke M5 World Championship!

Pasukan HomeBois telah mencipta sejarah tersendiri apabila buat pertama kalinya menjadi juara Mobile Legends: Bang Bang Professional League Malaysia Musim 12 (MPL MY Musim 12) selepas berjaya menewaskan pasukan SMG, semalam.

homebois juara mpl my s12, tempah tiket ke m5 world championship!

Kejayaan itu sekaligus berjaya menempatkan HomeBois dalam saingan untuk tiket ke Kejohanan Dunia M5 yang akan berlangsung hujung tahun nanti.

 

Ini adalah gelaran MPL MY pertama HomeBois sejak menyertai liga pada Musim ke-7. Mereka juga merampas sebahagian terbesar AS$25,000 daripada hadiah terkumpul bernilai $US100,0000.

 

Sementara itu, SMG memperoleh slot dalam kejohanan Wild Card M5, dan membawa pulang hadiah selaku naib juara bernilai AS$12,000.

 

 

Terdahulu, pasukan HomeBois telah menduduki tempat ketiga dalam musim biasa, dan perlu mengatasi pemenang musim lalu iaitu Team HAQ dalam pusingan kedua untuk memulakan kempen playoff mereka.

 

Mereka kemudian berjaya menewaskan pilihan utama RSG Malaysia, 2-1, pada separuh akhir kurungan atas, kemudian menyapu bersih Selangor Red Giants, 3-0, untuk merampas tempat pertama di grand final.

 

Dalam permainan pertama siri gelaran, HomeBois membuat kemunculan semula daripada defisit 7,000 emas. Mohammad “Xorn” Noor’s Khufra menangkap Yu Zhong dari Team SMG dalam semak sebelum Wahyu “RAIZEL” Saputra pada Bruno membunuhnya dengan hanya tiga pukulan, mendapatkan Evolved Lord yang membantu mereka memenangi pembukaan dalam masa 19 minit.

 

Mereka kemudiannya melakar kejayaan kedua berturut-turut di belakang inisiasi cemerlang oleh XORN menggunakan tank Chou yang sinonim dengannya.

 

Pasukan SMG bertindak balas dalam permainan ketiga, bersandar pada Karrie dari Lu "Sasa" Khai Bean, yang mencatatkan KDA 3/1/9 positif dalam kemenangan 17 minit.

 

SMG hampir menyamakan siri dalam perlawanan seterusnya, menghapuskan HomeBois pada tanda 19 minit. Walau bagaimanapun, HB mengambil Lord dalam pertarungan sebelumnya, yang memberi masa yang cukup untuk empat anggota mereka untuk respawn membuat pertahanan pangkalan yang berani.

 

Walaupun hampir dengan kekalahan, SMG enggan berdiam diri dan menghantar siri ini ke perlawanan winner-take-all 7 di belakang pemain rimba Filipina Kenneth "Saxa" Fedelin pada Joy dan Sasa pada Beatrix.

Pada perlawanan akhir, HomeBois kembali tenang, bermula dengan permulaan yang mantap diketuai oleh Martis Muhammad Nazhan “Chibi” Mohd Nor. Mengekalkan momentum mereka, HomeBois memperoleh Lord kedua dan menggunakannya untuk melakar kejuaraan dengan kemenangan selama 13 minit.

 

 

Untuk prestasi cemerlangnya, bintang roamer XORN dinamakan Playoffs MVP.

 

Susulan kejayaan ini, pasukan HomeBois akan membuat penampilan sulung kejohanan dunia apabila mereka bersaing dalam set M5 di Filipina pada bulan Disember nanti.

 

 

Tahniah buat semua pasukan!

 

Sumber: MBLL / ONE Esports