Hidupan Marin Mungkin Akan Pupus Pada 2030 Sekiranya Pemanasan Global Berlarutan - Kajian

Pada 2030, hidupan laut mungkin akan menghadapi kematian besar-besaran sekiranya manusia gagal membendung pelepasan gas rumah hijau, menurut satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Sains.

hidupan marin mungkin akan pupus pada 2030 sekiranya pemanasan global berlarutan - kajian

Malapetaka tersebut hanya boleh dielakkan dengan menghadkan pemanasan planet kepada dua darjah Celcius di atas paras pra-industri, kata pengarang kertas itu, Justin Penn dan Curtis Deutsch dari Universiti Washington dan Universiti Princeton masing-masing.

Penulis menggunakan pemodelan ekofisiologi untuk menimbang had fizikal spesies dengan suhu marin yang diunjurkan dan penyusutan tahap oksigen - satu tugas yang amat mencabar berikutan kekurangan kerja sebelumnya di kawasan itu.

Keputusannya membimbangkan yang mana di bawah pemanasan seperti biasa, ekosistem marin di seluruh planet boleh mengalami kepupusan besar-besaran yang setanding dengan kepupusan akhir Permian, yang dikenali sebagai “Kematian Hebat”.

Fenomena tersebut pernah berlaku sekitar 250 juta tahun lalu yang mana ia membawa kepada kematian lebih daripada dua pertiga haiwan marian akibat pemanasan dan kekurangan oksigen.

Walaupun lautan tropika akan kehilangan kebanyakan spesies, banyak dari kawasan ini akan berhijrah ke latitud yang lebih tinggi untuk terus hidup.

Sebaliknya, lain pula yang akan terjadi pada spesies kutub yang mana ia akan hilang secara beramai-ramai berikutan jenis habitat mereka akan hilang sepenuhnya dari bumi.

Menghadkan pemanasan kepada 2C, had atas matlamat yang ditetapkan oleh perjanjian Paris, “akan mengurangkan keterukan kepupusan sebanyak> 70 peratus, mengelakkan kepupusan besar-besaran marin,” kata kertas kajian itu.

Menurut pakar iklim PBB, matlamat sasaran untuk menghadkan pemanasan kepada 1.5C, adalah mustahil untuk dicapai dengan komitmen antarabangsa semasa.

“Oleh kerana kepupusan marin tidak berkembang sejauh yang berlaku di darat, masyarakat mempunyai masa untuk mengubah arus memihak kepada kehidupan laut,” tulis saintis Malin Pinsky dan Alexa Fredston dalam ulasana yang disertakan.

“Tepat di mana masa depan berada di antara senario kes terbaik dan kes terburuk akan ditentukan oleh pilihan yang dibuat masyarakat bukan sahaja mengenai perubahan iklim, tetapi juga mengenai kemusnahan habitat, penangkapan ikan berlebihan dan pencemaran pantai.”

 

Sumber: [1]

ARTIKEL BERKAITAN