Atasi Rekod Filem Mat Kilau, Polis Evo 3 Kutip RM16 Juta Lepas Empat Hari Tayangan

Filem Polis Evo 3 telah membuktikan kecemerlangannya dengan menghasilkan jualan tiket sebanyak RM16 juta dalam tempoh hanya empat hari selepas ditayangkan di pawagam-pawagam di seluruh Malaysia, Brunei, dan Singapura.

atasi rekod filem mat kilau, polis evo 3 kutip rm16 juta lepas empat hari tayangan

Kejayaan ini menjadikan filem arahan Syafiq Yusof ini sebagai filem dengan kutipan tertinggi dalam minggu pertama selepas pandemik, melampaui rekod terdahulu yang diperolehi oleh filem Mat Kilau: Kebangkitan Pahlawan.

 

Sebagai perbandingan, filem Mat Kilau: Kebangkitan, arahan Syamsul Yusof, mengumpulkan jualan tiket sebanyak RM12.2 juta selepas empat hari tayangan.

kutipan hari pertama polis evo 3 melebihi fast x dua kali ganda!

Kejayaan Polis Evo 3 pada masa yang sama menjadi bukti bahawa filem tempatan terus mendapat sokongan daripada peminat yang menginginkan hasil produksi berkualiti tinggi.

 

Raja Jastina Raja Arshad, Penerbit Eksekutif Polis Evo 3 yang juga memegang jawatan di Astro Shaw dan Perniagaan Melayu Nusantara, mengucapkan rasa syukur kepada semua peminat dan penyokong filem tempatan yang telah memberikan sokongan kepada filem ini.

pelakon lebih mantap, aksi lebih padu, filem polis evo 3 janjikan kualiti berbeza

"Alhamdulillah, kami bersyukur atas kejayaan yang luar biasa ini, yang menunjukkan bahawa penonton kita masih mempercayai filem tempatan dan menginginkan filem berkualiti tinggi.

“Terima kasih kepada semua. Sokongan tegar anda merupakan nyawa bagi filem Malaysia untuk terus berkembang dan bersaing di peringkat antarabangsa.

“Kami mengucapkan terima kasih kepada rakan penerbit kami, Skop Productions, TGV Pictures, rakan media, dan pengendali pawagam yang telah banyak menyumbang kepada kejayaan Polis Evo 3," katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan pada hari Isnin.

 

Selain itu, Raja Jastina juga berharap agar lebih ramai penonton dapat memanfaatkan musim cuti persekolahan yang sedang berlangsung ini untuk bersama-sama menonton Polis Evo 3 di pawagam.

"Memandangkan kita sedang berada dalam tempoh cuti sekolah, kami berharap agar lebih ramai penonton datang dan menikmati filem aksi komedi ini bersama keluarga, kerana ia sesuai untuk hiburan keluarga.

“Pada hujung minggu yang lepas, kami memulakan sesi jelajah di Pantai Timur, dan kehadiran kami telah disambut dengan hangat oleh ribuan penonton dan peminat.

“Terdapat juga penonton yang sanggup datang dari jauh, seperti dari Kota Bharu, semata-mata untuk menonton filem ini di pawagam," kata Raja Jastina sambil mengumumkan bahawa barisan pelakon Polis Evo 3 akan mengunjungi negeri-negeri di utara negara pada hujung minggu ini sebagai sebahagian daripada jelajah promosi.

 

Polis Evo 3 menampilkan barisan pelakon berbakat seperti Zizan Razak, Shaheizy Sam, Sharnaaz Ahmad, Nora Danish, Syafiq Kyle, Farali Khan, Douglas Lim, Fauzi Nawawi, Fezrul Khan, Eyka Farhana, dan ramai lagi.

pelakon lebih mantap, aksi lebih padu, filem polis evo 3 janjikan kualiti berbeza

Filem ini mengisahkan Inspektor Khai dan Sani yang memulakan misi baru bersama-sama Inspektor Dani, Julie, dan Dell, yang masing-masing membawa kepakaran mereka tersendiri. Keadaan menjadi semakin rumit apabila Inspektor Khai menjadi sasaran seterusnya. Persahabatan di antara Inspektor Khai dan Sani juga diuji apabila mereka sedar bahawa suspek yang mereka buru mempunyai hubungan dengan masa lalu Inspektor Khai.

 

Sebelum ini, industri filem tempatan telah menyaksikan pelancaran filem Polis Evo yang pertama pada tahun 2015, yang mencipta rekod sebagai filem tempatan pertama yang melangkaui kutipan RM18 juta di pawagam. Selain itu, Polis Evo 2 (2018) mencapai kutipan kasar sebanyak RM23 juta.

 

Sumber: Astro AWANI