Enam Maut Terbelit Tali Tajam Masa Pesta Layang-Layang di India

Sambutan yang sepatutnya diraikan meriah bertukar tragedi selepas beratus-ratus cedera manakala enam maut akibat layang-layang yang diterbangkan.

enam maut terbelit tali tajam masa pesta layang-layang di india

Kejadian berlaku semasa Pesta Layang-Layang di Gujerat, India apabila orang ramai bersuka ria menerbangkan layang-layang ke udara.

 

Layang-layang diterbangkan dalam acara perayaan Uttarayan itu telah bertukar tragedi apabila ratusan penduduk cedera, malah enam lagi dilaporkan maut selepas dikelar oleh benang tajam layang-layang.

enam maut terbelit tali tajam masa pesta layang-layang di india

“Sekurang-kurangnya enam orang, antaranya tiga kanak-kanak, terbunuh selepas leher mereka dikelar dengan tali layang-layang dan 176 cedera akibat luka dan terjatuh ketika menerbangkan layang-layang,” lapor NDTV.

 

Pegawai berkata, kejadian itu berlaku kerana tali tajam yang digunakan untuk menerbangkan layang-layang tersangkut pada leher mangsa dan mengelar mereka sedemikian rupa sehingga mati.

 

Antara mangsa kanak-kanak itu ialah Kirti yang berusia dua tahun yang mengalami kelar di lehernya dengan tali layang-layang ketika dia menaiki sebuah roda dua bersama bapanya. Mangsa meninggal dunia semasa rawatan di hospital pada Ahad (15 Januari 2023).

enam maut terbelit tali tajam masa pesta layang-layang di india

Mangsa lain, Rishabh Verma yang berusia tujuh tahun turut menaiki kenderaan dua roda bersama ibu bapanya apabila tali layang-layang mengelar lehernya. Menurut laporan, kanak-kanak itu baru sahaja membeli layang-layang untuk menyertai perayaan tersebut.

 

Mengikut data yang dikumpulkan oleh perkhidmatan ambulans kecemasan 108-EMS, seramai 130 orang mengalami luka dan 46 cedera selepas terjatuh dari tempat tinggi ketika menerbangkan layang-layang pada hari Sabtu dan Ahad.

 

Sumber: NDTV