Empat Dari Lima Remaja di Malaysia Tak Aktif Secara Fizikal – Menteri Kesihatan

Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa menyatakan bahawa empat daripada lima remaja di negara ini didapati tidak aktif dalam aktiviti fizikal.

empat dari lima remaja di malaysia tak aktif secara fizikal – menteri kesihatan

Beliau juga menyebut bahawa dua daripada tiga remaja mengambil bahagian dalam aktiviti kecergasan pada tahap yang tidak aktif (sedentary level).

 

Tahap ‘Sedentary’ merujuk kepada senaman yang dibuat kurang daripada 30 minit sehari. Aktiviti harian seperti menonton televisyen, bermain permainan video, menggunakan komputer, duduk dan berjalan juga termasuk dalam tahap aktiviti tidak aktif.

 

Dr Zaliha berkongsi maklumat ini semasa slot Suara Menteri, yang disiarkan sebagai sebahagian daripada Program Promosi Kesihatan di Institusi Pembelajaran (Hepili) 2023 pada perhimpunan maya pada hari Khamis, 6 Julai.

empat dari lima remaja di malaysia tak aktif secara fizikal – menteri kesihatan

Beliau dalam pada itu menekankan kepentingan mengambil tindakan dan mula bersenam secara berkala. Beliau mencadangkan agar remaja mengambil masa 30 minit, lima kali seminggu untuk bersenam, dengan menekankan bahawa rutin ini adalah mudah diikuti.

 

Semasa perhimpunan maya yang diadakan dengan tema 'Kami ingin hidup sihat,' Dr Zaliha mendedahkan bahawa walaupun terikat dengan jadual yang sibuk, beliau sering memberi keutamaan kepada senaman harian untuk menjaga kesihatannya.

 

Turut hadir dalam acara tersebut adalah Menteri Komunikasi dan Digital, YB Fahmi Fadzil, Menteri Belia dan Sukan, YB Hannah Yeoh, dan Menteri Pendidikan, YB Fadhlina Sidek.

 

YB Fahmi dalam pada itu menggalakkan orang awam untuk melakukan senaman peregangan yang dikenali sebagai X-break, yang hanya mengambil masa tiga hingga lima minit dan disyorkan selepas duduk untuk jangka masa yang panjang, terutamanya melebihi dua jam.

 

Sementara itu, YB Yeoh pula menekankan kepentingan keaktifan fizikal sejak usia muda untuk membangunkan daya tahan dan watak, manakala YB Fadhlina menekankan bahawa cuaca panas bukan alasan untuk mengelakkan senaman, kerana ia boleh dilakukan di dalam ruangan dan kawasan tertutup.

 

Perhimpunan maya ini telah menarik kira-kira 548,000 peserta dari seluruh negara.

 

Sumber: Star