Dubai Kini Lapangan Terbang Tersibuk Dunia

Lapangan terbang utama Dubai berjaya mengekalkan tempat teratasnya sebagai lapangan terbang paling sibuk di dunia untuk perjalanan antarabangsa dengan kira-kira 29 juta penumpang yang berulang-alik melalui pintu masuk global tahun lalu.

dubai kini lapangan terbang tersibuk dunia

Angka tahun lalu dilaporkan menunjukkan peningkatan 12 peratus dalam trafik di Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai berbanding tahun 2020, yang telah merekodkan hampir 26 juta pelancong.

Namun, walaupun dengan 29.1 juta penumpang bersilang tahun lalu melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai, atau DXB, angka itu tidak jauh dari pencapaian pra-pandemi sebanyak 86.4 juta dalam trafik tahunan yang dicatatkan oleh lapangan terbang itu pada 2019.

Ketua Pegawai Eksekutif Lapangan Terbang Dubai, Paul Griffiths berkata, DXB meramalkan 57 juta pengembara akan datang melalui lapangan terbang itu tahun ini, dan pemulihan penuh kepada angka pra-pandemi menjelang tahun 2024.

Ia menandakan tahun kelapan berturut-turut Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai merangkul gelaran paling sibuk di dunia untuk perjalanan antarabangsa, mengatasi Heathrow di London dan Hartsfield-Jackson di Atlanta untuk pengembara global.

Sebahagian besar trafik Dubai adalah dari India, dengan 4.2 juta pengembara, diikuti Pakistan, dengan 1.8 juta pengembara tahun lalu.

 

Sumber: [1]