Dua Tahun Bebas Covid, Korea Utara Catat Kes Pertama

Korea Utara mengisytiharkan kecemasan serius dan penutupan seluruh negara selepas ia merekodkan kes COVID-19 pertamanya pada 12 Mei lalu.

dua tahun bebas covid, korea utara catat kes pertama

Sebelum ini, negara itu tidak pernah merekodkan sebarang kes COVID-19 dan telah mengenakan sekatan ketat COVID-19 di sempadannya sejak permulaan wabak pada 2020.

Tetapi sampel yang diambil daripada pesakit yang demam di Pyongyang bertepatan dengan varian Omicron BA.2, menurut Agensi Berita Pusat Korea.

Pegawai tertinggi, termasuk pemimpin Kim Jong Un, mengadakan mesyuarat untuk membincangkan mengenai wabak tersebut dan mengumumkan bahawa mereka akan melaksanakan sistem pencegahan wabak kecemasan maksimum.

Kim menyeru semua bandar dan daerah di seluruh negara untuk mengunci kawasan mereka secara menyeluruh, laporan agensi, walaupun butiran sekatan itu tidak diberikan segera.

Kim memberitahu mesyuarat itu bahawa matlamatnya adalah untuk menghapuskan akar dalam tempoh masa yang paling singkat, menurut agensi lagi.

Infrastruktur kesihatan Korea Utara yang runtuh akan bergelut untuk menangani wabak besar, dengan 25 juta penduduknya dipercayai tidak diberi vaksin, kata pakar.

“Untuk Pyongyang mengakui kes Omicron secara terbuka, keadaan kesihatan awam mesti serius,” kata Leif-Eric Easley, seorang profesor di Universiti Ewha di Seoul.

“Pyongyang berkemungkinan akan menggandakan penguncian, walaupun kegagalan strategi sifar-COVID China menunjukkan pendekatan itu tidak akan berkesan terhadap varian Omicron.”


Sumber: [1]