Drama Baharu Di Astro, Riot! Papar Isu Gangguan Seksual, Buli Siber Kalangan Remaja

Astro sekali lagi mencabar norma naratif industri hiburan dengan mempersembahkan ‘Riot!’, drama siri premium Astro Originals terkini terbitan Astro Shaw.

drama baharu di astro, riot! papar isu gangguan seksual, buli siber kalangan remaja

Siri kali ini mempaparkan barisan pelakon generasi muda yang menunjangi penceritaan diinspirasikan daripada peristiwa yang memang berlaku di negara kita menerusi pendedahan sisi-sisi gelap di sebalik kes-kes gangguan seksual di kalangan remaja.

 

Drama premium rantaian sebanyak 10 episod yang membawakan tagline “Rebel with a cause” ini menceritakan kisah fiksyen sebuah band, Langkah Mayat yang memainkan muzik protes untuk menyuarakan keadilan untuk mangsa-mangsa ketidakadilan di kampus mereka. Penyanyi utama mereka, Sal yang merupakan mangsa gangguan seksual oleh pensyarahnya bersama-sama rakan seperjuangannya Feeqi, Kristy dan Wid berhasrat untuk memainkan lagu-lagu mereka untuk membawa kesedaran mengenai isu gangguan seksual.

drama baharu di astro, riot! papar isu gangguan seksual, buli siber kalangan remaja

Namun, setiap ahlinya mempunyai kisah tersendiri serta masa lampau yang gelap. Dalam perjuangan mencari keadilan, mereka berdepan dengan pelbagai kejutan dan rahsia gelap yang menguji bukan hanya persahabatan mereka, tetapi juga diri mereka yang sebenar. Menerusi penceritaan yang penuh dengan perasaan dan dramatik, isu-isu taboo seperti gangguan seksual serta tindakan berbentuk silencing victims dikupas secara mendalam terutamanya impak atau kesan terhadap mangsa.

Selain daripada itu, wajah-wajah baharu membarisi siri ini termasuk Nelissa Nizam sebagai Sal, Mia Sara Shauki sebagai Feeqi, Tami Anadan sebagai Kristy dan Aniq Durar sebagai Wid. Malah keempat-empat mereka memainkan instrumen serta menyanyikan lagu-lagu runut ‘Riot!’ yang turut merupakan keunikan penceritaan Astro Originals pada kali ini.

drama baharu di astro, riot! papar isu gangguan seksual, buli siber kalangan remaja

Mengikut jejak langkah ‘Projek: High Council’ dan ‘Projek: Anchor SPM’, ‘Riot!’ menyasar golongan penonton muda sebagai penonton sasaran. Lantas ini menjadikan Astro sebagai destinasi penceritaan lokal berkonsepkan edgy dan youthful utama bagi golongan muda di negara ini. Penguasaan penceritaan unik Astro Originals menerusi ‘Riot!’ turut akan menarik minat golongan dewasa mahupun yang bekerja atau profesional untuk mendalami naratif siri yang mengupas isu-isu serius dan sensitif secara teliti.

drama baharu di astro, riot! papar isu gangguan seksual, buli siber kalangan remaja

Diarahkan oleh Shamyl Othman serta ditulis oleh panel penulis berpengalaman termasuk Rafidah Abdullah, Suzanne Ong, Khairi Anwar dan Anwar Hadi, ‘Riot!’ bakal menjanjikan pengalaman Astro Originals berbeza yang relevan untuk masyarakat kini yang kian giat dalam social activism.

 

‘Riot!’ turut membariskan para pelakon baharu dan berpengalaman seperti Rashidi Ishak, Iedil Dzuhrie Alaudin, Amanda Ang, Sue Tan, Nasir Alaydrus, Megat Adli, Che Puan Sarimah Ibrahim, Uyaina Arshad, Rahim Omar dan Dee Dee A’iene. Manakala saksikan penampilan istimewa daripada artis-artis tersohor seperti Yang Berhormat Altimet, Suki Low dan Awal Ashaari.

drama baharu di astro, riot! papar isu gangguan seksual, buli siber kalangan remaja

Astro menjalinkan kerjasama dengan Converse Malaysia dalam mempromosikan ‘Riot!’. ‘Riot!’ turut bekerjasama dengan All Women’s Action Society (AWAM) serta Persatuan Kesedaran Dan Sokongan Penyakit Mental (MIASA) dengan memaparkan nombor talian bantuan pada setiap episod agar dapat memberi sokongan terhadap mereka yang memerlukan bantuan akan hal berkenaan dengan gangguan seksual dan kesihatan mental.

 

Lagu-lagu runut bunyi ‘Riot!’ dihasilkan oleh Khairil Ridzwan Annuar atau LoQue, antara penyanyi dan komposer tersohor negara yang turut merupakan pengarah muzik skor siri ini. Antara lagu-lagu yang dipaparkan adalah ‘Langkah Mayatku Dulu’ yang merupakan lagu tema utama siri ini, ‘Kurang Ajar’, ‘Hidup Hidup’, ‘Ini Masa Kita’, ‘Kita Semua’ dan ‘Sandiwara’.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Astro Gempak (@astrogempak)

 

Saksikan ‘Riot!’ menerusi Astro Premier (Saluran 410) pada 22 September 2023 pada jam 9 malam setiap hari Jumaat. Saluran Astro Premier adalah percuma untuk semua pelanggan Astro bermula 18 September 2023 sehingga 1 Februari 2024. Strim episod baharu ‘Riot!’ awal menerusi On Demand pada setiap jam 12 tengah malam pada hari yang sama menerusi Astro Box dan Astro GO.