China Kini Dalam Peringkat Akhir Bangunkan Vaksin COVID-19 Yang Boleh Disedut

Vaksin COVID-19 yang boleh disedut hasil pembangunan firma China CanSino Biologics telah memasuki ujian klinikal peringkat akhir, dengan data menunjukkan ia layan untuk memohon sebagai penggunaan kecemasan di China, kata ketua saintis syarikat itu.

china kini dalam peringkat akhir bangunkan vaksin covid-19 yang boleh disedut

Zhu Tao, ahli Jawatankuasa Kebangsaan Persidangan Perundingan Politik Rakyat China, berkata vaksinasi COVID-19 masa depan mungkin akan digantikan daripada ‘suntikan’ menjadi ‘sedutan’, dan prosedurnya semudah ‘menghidup secawan kopi’.

Pengguna hanya perlu menarik nafas dalam-dalam dari cawan yang mengandungi aerosol vaksin, menahan gas selama kira-kira lima saat, dan perlahan-lahan bernafas.

Keseluruhan proses mengambil masa sekitar 10 saat dan tidak menyakitkan sama sekali, menjadikannya sesuai untuk individu yang takut akan jarum, katanya.

Zhu berkata data klinikal menunjukkan bahawa vaksin yang disedut adalah selamat dan boleh memberikan perlindungan luas terhadap novel virus korona yang menyebabkan COVID-19, termasuk strainnya yang bermutasi.

Memandangkan virus pernafasan biasanya menyasarkan paru-paru dan saluran pernafasan atas, vaksin yang disedut boleh meningkatkan tindak balas imun dalam sel yang membentuk membran mukus di bahagian badan tersebut, berfungsi sebagai barisan pertahanan pertama terhadap patogen, kata Zhu.

Kajian telah menunjukkan bahawa salah satu sebab utama di sebalik kebolehjangkitan varian Omicron yang tinggi ialah ia sangat cekap menjangkiti saluran pernafasan atas, jadi seseorang yang mengambil vaksin yang disedut akan lebih dilindungi daripada virus jenis itu, tambah Zhu.

Di samping itu, vaksin yang disedut memerlukan dos yang lebih rendah untuk menimbulkan tindak balas imun, katanya.

Vaksin sedutan yang sedang dikaji oleh CanSino adalah berdasarkan vaksin vektor Convidecia adenovirus untuk COVID-19, yang telah diluluskan untuk digunakan di lebih 10 negara, termasuk China, Pakistan, Mexico, Chile, Indonesia dan Malaysia.

“Versi yang disedut hanya menggunakan kira-kira satu perlima daripada dos suntikan konvensional,” kata Zhu, menjadikannya lebih mudah untuk ditadbir dan lebih mudah diakses oleh penduduk dunia.

Dengan kelebihan ini, sesetengah pakar di seluruh dunia percaya bahawa vaksin yang disedut boleh menjadi pengubah permainan dalam pertempuran global menentang COVID-19.

 

Sumber: [1]