China Kini Dalam Proses Teroka Bumi 2.0

Selepas menghantar robot ke bulan dan mendaratkannya di Marikh serta membina stesen angkasanya sendiri, China kini dilaporkan sedang mengintai sistem suria yang jauh.

china kini dalam proses teroka bumi 2.0

Para saintis negara tersebut dikatakan sedang membuat rancangan terperinci untuk misi pertama negara tersebut bagi menemui exoplanet.

Misi itu bertujuan untuk meninjau planet-planet di luar Sistem Suria di bahagian lain galaksi Bima Sakti (Milky Way), dengan matlamat mencari planet seperti Bumi pertama yang mengorbit di zon boleh dihuni bintang seperti Matahari.

Ahli astronomi berpendapat planet sedemikian, yang dipanggil Bumi 2.0, akan mempunyai keadaan yang sesuai untuk air cecair dan mungkin wujudnya kehidupan lain.

Lebih daripada 5,000 exoplanet telah ditemui di Bima Sakti, kebanyakannya dengan teleskop Keplet NASA, telah digunakan selama sembilan tahun sebelum ia kehabisan bahan api pada 2018.

Beberapa planet adalah badan berbatu seperti Bumi yang mengorbit bintang kerdil merah, tetapi tidak ada yang sesuai dengan definisi Bumi 2.0.

Dengan teknologi dan teleskop semasa, amat sukar untuk mencari isyarat planet kecil seperti Bumi apabila bintang tuan rumahnya sejuta kali lebih berat dan satu bilion kali lebih cerah, kata Jessie Christiansen, ahli astrofizik di NASA Exoplanet Science Institute di Institut Teknologi California di Pasadena.

Misi China, yang digelar Bumi 2.0, berharap untuk mengubahnya.

Ia akan dibiayai oleh Akademi Sains China dan sedang menamatkan fasa rangka awalnya.

Jika rangka itu lulus semakan oleh panel pakar pada bulan Jun, pasukan misi akan menerima pembiayaan untuk mula membina satelit.

Pasukan itu merancang untuk melancarkan kapal angkasa pada roket Long March sebelum penghujung 2026.

 

Sumber: [1]

ARTIKEL BERKAITAN