Catat 3 Kes COVID-19, Shanghai Batalkan 500 Penerbangan & Tutup Sekolah

Hab kewangan China Shanghai membatalkan ratusan penerbangan, menutup sekolah dan menggantung program pelancongan selepas mencatatkan tiga kes COVID-19 tempatan di bandar tersebut.

catat 3 kes covid-19, shanghai batalkan 500 penerbangan & tutup sekolah

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh kerajaan perbandaran, tiga kes positif itu melibatkan sekumpulan rakan dari bandar berdekatan Suzhou yang menghadiri kuliah mengenai seni bina purba pada minggu sebelumnya.

Mereka berhubung rapat dengan hampir 20 orang sehingga menyebabkan 20 hospital terpaksa menggantung perkhidmatan pesakit luar dan perubatan kecemasan selama tiga hari atas faktor keselamatan, menurut kenyataan itu.

Ketiga-tiga pengembara itu telah diberi vaksin sepenuhnya, kata pihak berkuasa.

Sekatan itu adalah sebahagian daripada dasar sifar COVID Beijing yang merupakan percubaan China untuk menghapuskan sepenuhnya sebarang kesan virus korona dalam sempadannya melalui sekatan dan sekatan pantas.

Kira-kira 30 peratus daripada penerbangan dari dua lapangan terbang utama Shanghai dibatalkan berikutan penemuan jangkitan tersebut, menurut media tempatan Jiemian News.

The Guardian menganggarkan lebih 500 penerbangan telah dibatalkan, memetik data dari tapak penjejakan penerbangan VariFlight.

Pihak berkuasa Shanghai juga memberitahu agensi pelancongan untuk menangguhkan semua lawatan bandar atau program perjalanan ke wilayah lain, lapor outlet tempatan Yicai Global.

Bandar yang mempunyai populasi 24.9 juta penduduk itu turut mengunci beberapa kawasan kediaman yang dipercayai mempunyai risiko jangkitan lebih tinggi, lapor Reuters.

“China telah mengumpul banyak pengalaman pencegahan wabak dalam ‘dinamik COVID-sifar’, jadi strategi kami tidak akan berubah,” kata Zhang Wenhong selaku ketua pasukan petugas pencegahan pandemik Shanghai.

“Pada masa hadapan, ini akan menjadi adegan pencegahan wabak yang dinormalkan pada musim luruh dan musim sejuk. Situasi yang sama akan berlaku pada masa hadapan,” kata Zhang sambil menambah bahawa tumpuan bandar itu sekarang adalah untuk mengurangkan gangguan tindak balas pandemik terhadap kehidupan penduduk.

Kali terakhir Shanghai menemui kes COVID-19 yang tular dalam negara adalah apabila ia menutup Disneyland bandar terbabit selepas menemui kes pada malam Halloween.

Lebih 30,000 pelawat terperangkap di taman itu dan menjalani ujian COVID-19 sebelum mereka dibenarkan keluar.

 

Sumber: [1]