Cahaya Matahari Boleh Bantu Tambah Ketinggian Seseorang

Ketinggian merupakan salah satu perkara yang sering dianggap sebagai penting, lebih-lebih lagi apabila sudah meningkat dewasa.

cahaya matahari boleh bantu tambah ketinggian seseorang

Secara amnya, ketinggian seseorang akan berhenti pada usia 21 tahun bagi lelaki dan 18 tahun bagi wanita.

 

Faktor utama mempengaruhi ketinggian adalah susunan genetik, namun sebenarnya terdapat banyak lagi faktor lain yang boleh mempengaruh ketinggian semasa perkembangan seperti pemakanan, hormon, tahap aktiviti dan keadaan perubatan.

cahaya matahari boleh bantu tambah ketinggian seseorang

Memetik hantaran dari Public Health Malaysia, berikut merupakan tips yang mungkin boleh diamalkan ibu bapa dalam meningkatkan sedikit ketinggian anak pada awal usia mereka:

 

1. Pemakanan

Makan banyak sayur, buah dan produk tenusu yang berkhasiat dalam membentuk struktur asas anak untuk cepat membesar dan tinggi.

 

2. Dedahkan mereka kepada cahaya matahari

Vitamin D yang ada dalam cahaya matahari adalah penting untuk menyerap kalsium.

 

3. Dapatkan tidur secukupnya.

Waktu tidur adalah penting dalam memperbaiki struktur tubuh yang telah rosak. Jangan dibiar untuk tidur lewat kerana ia akan mempengaruhi pertumbuhan anak-anak.

 

4. Aktif dalam aktiviti fizikal

Mereka yang aktif akan menguatkan otot dan tulang. Ia juga merangsang hormon pertumbuhan, sekaligus meningkatkan ketinggian mereka.

 

5. Bebaskan daripada asap rokok.

Asap rokok termasuk ganja akan menyebabkan pertumbuhan anak-anak menjadi terbantut. Pastikan udara mereka tidak tercemar dengan asap rokok ini.

 

6. Duduk tegak

Postur tubuh adalah penting dalam membantu pertumbuhan ketinggian seseorang. Amalkan duduk dengan tegak, dan jangan membongkokkan badan.

cahaya matahari boleh bantu tambah ketinggian seseorang

Sumber: Public Health Malaysia