Batuk Yang Berterusan Mungkin Simptom Long Covid

Bekas pesakit COVID-19 yang mengalami batuk berkahak berkemungkinan mengalami Long Covid.

batuk yang berterusan mungkin simptom long covid

Menurut Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan (NHS), “Adalah penting untuk menyedari setiap orang menghasilkan kahak sebagai sebahagian daripada mekanisme pertahanan normal badan. Begitulah cara paru-paru dan saluran pernafasan memastikan diri mereka jelas dan bersih.

“Pernafasan anda mungkin lebih bising daripada biasa, dan anda mungkin sesak nafas berikutan jangkitan dada.”

Justeru itu, NHS mencadangkan orang ramai supaya mengikuti senaman pernafasan untuk membantu membersihkan kahak dengan berkesan dan cekap.

“Jika batuk anda berterusan dan anda tidak memerlukan kemasukan ke hospital semasa jangkitan Covid anda, anda harus dapatkan nasihat daripada doktor anda.”

Sementara itu, Asthma + Lung UK menerangkan, “Semasa pulih daripada virus korona, anda mungkin mendapati bahawa anda perlu membersihkan paru-paru anda dengan kerap. Anda mungkin mengalami batuk basah, yang mengeluarkan kahak.

“Anda juga mungkin mendapati bahawa pernafasan anda lebih bising daripada biasa dan, jika anda mengalami jangkitan dada, anda menjadi sesak nafas dengan agak mudah.”

Tambahnya, “Kebanyakan orang akan pulih sepenuhnya daripada virus korona. Bagaimanapun, hidup dengan kesan selepasnya boleh menyebabkan komplikasi jangka panjang bagi sesetengah orang, kebanyakannya melibatkan paru-paru.”

 

Sumber: [1]