Ada Individu Anggap Balas Mesej Dengan Emoji Ibu Jari Sebagai Kurang Ajar

Adakah anda gemar menggunakan emoji ibu jari dalam perbualan anda di media sosial?

ada individu anggap balas mesej dengan emoji ibu jari sebagai kurang ajar

Jika ya, perbuatan itu mungkin dianggap sebagai merendahkan, kurang ajar dan juga menyakitkan hati bagi beberapa pengguna khasnya generasi Z.

 

Isu ini timbul selepas satu perbincangan hangat mengenainya dicetuskan di aplikasi Reddit oleh pengguna @Dry_Interaction6220 yang bertanya mengenai emoji ibu jari. Beliau menghuraikan bahawa rakan sekerjanya cenderung menggunakan emoji berkenaan apabila bertindak balas terhadap mesej pada Microsoft Teams.

 

Buat anda yang masih tertanya-tanya, maksud ibu jari yang digunakan mungkin merujuk kepada maksud kata-kata pengakuan mudah seperti "Hebat!" atau “Terima kasih!”. Namun ia mula disalah tafsir oleh sebilangan pengguna Reddit yang memberi maksud tafsiran berbeza.

ada individu anggap balas mesej dengan emoji ibu jari sebagai kurang ajar

Salah seorang daripada pengguna Reddit mendakwa bahawa ikon itu lazimnya digunakan oleh seseorang untuk bersikap pasif-agresif dan ia sering diberikan sebagai respons sarkastik kepada orang yang bersikap kasar atau menjengkelkan di media sosial.

 

Pengguna itu menulis: “Sangat tidak sopan jika seseorang hanya menghantar ibu jari kepada anda.

 

“Tiada sesiapa seusia saya di pejabat melakukannya, tetapi orang Gen X selalu melakukannya. Saya mengambil sedikit untuk menyesuaikan diri dan mengeluarkan ia dari kepala saya bahawa ia bermakna mereka marah kepada saya."

ada individu anggap balas mesej dengan emoji ibu jari sebagai kurang ajar

Pengguna lain turut bersetuju dan senada bahawa amalan itu boleh menjadikan pasukan kerja kelihatan tidak mesra dan tidak berminat. "Tempat kerja terakhir saya mempunyai kumpulan WhatsApp untuk pasukan kami menghantar maklumat antara satu sama lain dan kebanyakan orang di sana hanya membalas dengan ibu jari."

"Saya tidak tahu kenapa tetapi ia kelihatan agak aneh dengan saya. Tindakan itu seperti berkata, 'Saya tidak begitu peduli atau saya tidak berminat'?"

 

Walau bagaimanapun, pengguna Reddit lain, termasuk beberapa Gen Z, menolak dakwaan itu sebagai sangat tidak masuk akal.

 

Ramai berhujah bahawa emoji ibu jari hanyalah satu cara singkat untuk mengatakan "baik", "Saya setuju" atau "faham".

ada individu anggap balas mesej dengan emoji ibu jari sebagai kurang ajar

Seorang pengguna menulis: "Mengirim mesej ibu jari boleh menjadi respons pantas untuk seseorang yang sibuk, atau hanya respons tanpa memerlukan respons yang panjang."

 

Seorang pakar gaya hidup dan etika, Elaine Swann menasihatkan agar orang ramai tidak menggunakan emoji sesuka hati khasnya pada dunia profesional untuk mengelakkan salah tafsir.

 

Apa pula kata anda?

 

Sumber: Today Online