Tak Puas Hati, Amber Heard Minta Keputusan Kes Dengan Johnny Depp Dibicarakan Semula

Pasukan undang-undang Amber Heard memfailkan usul pada Jumaat bagi meminta keputusan perbicaraan fitnah terhadap bekas suaminya Johnny Depp diketepikan sepenuhnya, termasuk ganti rugi AS$10.35 juta (RM45.64 juta) yang diberikan kepada Depp oleh juri.

tak puas hati, amber heard minta keputusan kes dengan johnny depp dibicarakan semula

Sebagai tambahan kepada peguam Heard yang berhujah bahawa keputusan itu tidak disokong oleh bukti, dokumen setebal 43 halaman yang diserahkan kepada Mahkamah Litar Daerah Fairfax pada Jumaat lalu itu juga menyeru “untuk menyiasat perkhidmatan juri yang tidak wajar,” dengan mendakwa maklumat awam menunjukkan bahawa seorang yang berkhidmat semasa persidangan perbicaraan itu dilahirkan pada 1970, walaupun pegawai mahkamah menyenaraikan tahun kelahirannya sebagai 1945.

“Percanggahan ini menimbulkan persoalan sama ada Juri 15 benar-benar menerima perintah untuk tugas juri dan telah ditapis sewajarnya oleh mahkamah untuk berkhidmat sebagai juri,” tulis peguam Heard.

Pasukan undang-undang Heard juga berhujah bahawa anugerah AS$10.35 (RM45.64 juta) juri yang diterima Depp tidak konsisten dan tidak boleh didamaikan ditambah dengan kesimpulan juri yang mengatakan kedua-dua Heard dan Depp telah memfitnah satu sama lain.

Sebagai tambahan kepada ganti rugi pampasan AS$10 juta Depp, ditambah ganti rugi punitif AS$350,000, juri juga memberikan ganti rugi pampasan AS$2 juta kepada Heard untuk tuntutan balasnya.

“Encik Depp tidak mengemukakan bukti bahawa Cik Heard tidak percaya dia didera,” tulis peguam Heard.

“Oleh itu, Encik Depp tidak memenuhi keperluan undang-undang untuk niat jahat (actual malice) sebenar, dan keputusan itu harus diketepikan.”

Sejak akhir perbicaraan pada Jun, Heard telah hadir untuk pelbagai temu bual berhubung situasi tersebut, malahan menggambarkan pertempuran undang-undang yang berlangsung selama tujuh minggu di hadapan mata umum itu sebagai hari yang paling memalukan dan mengerikan yang pernah dilaluinya.

 

Sumber: [1]