Jom Amalkan Senaman Ini Untuk Elak Dari Masalah Rabun

Rabun mata adalah keadaan bila mana mata tidak dapat membiaskan cahaya dengan baik dan ini menyebabkan penglihatan menjadi kabur.

elak dari masalah rabun, jom buat 4 senaman mata ini
 
Terdapat tiga jenis rabun mata yang biasa terjadi iaitu rabun jauh (myopia), rabun dekat (hyperopia) dan rabun silau (astigmatism).

elak dari masalah rabun, jom buat 4 senaman mata ini
 
Masalah-masalah rabun ini bukan sahaja berlaku kepada golongan dewasa, malah kanak-kanak juga dilaporkan menghidap masalah mata ini seawal usia mereka masih kecil lagi.

.
 
Mereka yang mempunyai masalah penglihatan perlu mendapatkan nasihat dan rawatan secara berterusan bagi memudahkan urusan dalam kehidupan. Jika tidak, masalah rabun mungkin akan menjadi lebih teruk!

elak dari masalah rabun, jom buat 4 senaman mata ini
 
Bagi mengelakkan daripada ia berlarutan, berikut adalah 4 tips dan petua yang boleh diamalkan untuk mengelakkan rabun:
 
1. Jika menggunakan komputer atau sedang membaca buku, setiap selang 10 minit, lihat ke arah objek yang jauh selama 5 minit. Ia bagi merehatkan fokus mata.
 
2. Hadkan masa kepada dua kali seminggu dan hanya satu jam waktu bermain permainan video kerana jika tidak dikawal, ia boleh merosakkan mata.
 
3. Cuba melihat hanya benda fokus sama ada dekat atau jauh. Jangan cuba melihat semua benda dengan mata melilau ke kiri atau kanan kerana ia menyebabkan mata menjadi letih.
 
4. Tampalkan setem pada tingkap rumah atau pejabat. Berdiri depan setem dengan jarak 30 sentimeter dan lihat pada setem itu setajam mungkin. Kemudian, lihat benda jauh di luar tingkap dan kemudian lihat pada setem kembali. Aktiviti ini boleh melatih kekuatan otot mata dan meningkatkan proses penyembuhan mata.
.

Selain itu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata masalah rabun juga berpunca daripada persekitaran. Mereka yang tidak meluangkan banyak masa untuk aktiviti di luar rumah lebih tinggi kemungkinan untuk mempunyai masalah rabun.
.