Ada Pekerja Yang Menipu Keputusan Ujian Kit Semata-Mata Nak Dapat Cuti Kerja 7 Hari?

“Mudah. Tiada siapa yang dapat mengesannya melainkan mereka menyemak foto itu dengan teliti,” begitulah kata seorang pekerja yang memalsukan keputusan kit ujian COVID-19 miliknya dengan menggunakan aplikasi penyuntingan foto.

ada pekerja yang menipu keputusan ujian kit semata-mata nak dapat cuti kerja 7 hari?

Pada mulanya, keputusan kit ujian COVID-19 lelaki itu hanya menunjukkan satu baris pada mulanya, menandakan negatif COVID-19.

Tetapi, lelaki itu kemudian mengedit foto tersebut dengan mengklon baris pada kit ujian itu dan meletakkannya di sebelah penunjuk “T”, menyebabkan hasil kit ujian COVID-19 itu bertukar menjadi positif.

Imej doktrin itu dihantar ke aplikasi MySejahtera yang mana dia menerima Perintah Pengawasan Rumah tidak lama kemudian.

Juga mengejutkan, bukan itu sahaja kaedah yang digunakan sesetengah pekerja di Malaysia yang ‘menipu’ hasil kit ujian COVID-19 mereka semata-mata untuk mendapatkan cuti.

Seorang wanita berkongsi dengan akhbar tempatan bahawa dia ‘terpaksa’ memalsukan keputusan ujian COVID-19nya menggunakan keputusan ujian positif rakannya sendiri bagi mendapatkan cuti kuarantin untuk menjaga anak lelakinya yang berusia dua tahun.

Dia beralasan bahawa dia tidak mempunyai pilihan kerana pengasuhnya terpaksa pulang ke Perak untuk kecemasan keluarga dan dia tidak mempunyai sesiapa untuk membantu menjaga anak kecilnya. Permohonan cutinya juga ditolak.

Majikan di Malaysia berkata mereka menyedari isu itu dan penyalahgunaan itu mungkin berpunca daripada sistem pelaporan COVID-19 semasa negara tidak memerlukan sijil perubatan daripada doktor, laporan akhbar sama.

Presiden Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) Datuk Dr Syed Hussain Syed Husman berkata, “Majikan harus menguruskan pesalah di bawah tindakan tatatertibnya sendiri. Tindakan tegas harus dikenakan ke atas pesalah kerana penyalahgunaan sedemikian akan menjejaskan operasi syarikat dan mengelirukan pihak berkuasa yang sedang berusaha untuk menguruskan wabak itu.”


Sumber: [1]