40 Peratus Pekerja Sekarang Ini Dah Mula Fikir Berhenti Dan Tukar Kerja Lain

Lebih daripada separuh daripada 18 hingga 25 tahun di pekerja masa kini sudahpun memikirkan untuk berhenti dan tukar kerja lain.

40 peratus pekerja sekarang ini dah mula fikir berhenti dan tukar kerja lain

Dalam laporan berjudul The Next Great Disruption Is Hybrid Work – Are We Ready?, syarikat gergasi Microsoft mendapati sebanyak 41% dari keseluruhan tenaga kerja diperingkat global kini sedang dalam pertimbangan untuk berhenti lebih awal daripada terus melakukan pekerjaan yang mereka lakukan sekarang.

 

Sama juga dengan tinjauan yang dibuat di United Kingdom (UK) dan Ireland mendapati bahawa 38% pekerja disini merancang untuk meninggalkan pekerjaan mereka dalam enam bulan ke setahun, sementara tinjauan Amerika Syarikat pula melaporkan bahawa 42% pekerja akan berhenti jika syarikat mereka tidak menawarkan pilihan kerja jarak jauh dalam jangka panjang.

 

Berdasarkan tinjauan dengan lebih 30,000 pekerja di 31 negara, laporan Microsoft mengumpulkan data dari pelbagai aplikasi mereka termasuk Teams, Outlook dan Office 365, untuk mengukur tahap produktiviti pekerja. Ia merumuskan beberapa tren utama pekerjaan ketika pandemik COVID-19, iaitu:

  • Waktu kerja yang fleksibel
  • Ketua, bos atau pemimpin tidak berhubung dengan pekerja
  • Produktiviti yang tinggi hingga menyebabkan burn-out
  • Gen Z berisiko dan perlu berehat
  • Hubungan antara pekerja yang menyusut

 

Walaupun laporan tersebut menyoroti peluang yang diciptakan oleh peningkatan pola kerja yang fleksibel dan jarak jauh, ia memperingatkan bahawa beberapa orang mengalami keletihan dan kerja jarak jauh dapat memupuk pemikiran yang sunyi. Dengan peralihan ke pekerjaan jarak jauh, banyak perkongsian idea secara spontan yang dapat berlaku di tempat kerja telah hilang.

40 peratus pekerja sekarang ini dah mula fikir berhenti dan tukar kerja lain

Keseronokan untuk bergabung dengan majikan baru, bahkan mungkin mendapatkan pekerjaan untuk pertama kalinya, biasanya hadir dengan bertemu dengan banyak orang baru, menjadi terbiasa dengan persekitaran baru dan menyesuaikan diri dengan situasi baru. Tetapi bagi banyak orang, pandemik mengubahnya menjadi rutin harian bekerja dari rumah sambil diasingkan dari rakan sekerja.

 

Daripada data yang diperoleh, ia jelas menunjukkan bahawa perubahan alam pekerjaan akibat pandemik kini menjadi semakin normal. Mampu bekerja dari jauh telah membuka kemungkinan dan peluang baru bagi ramai pekerja. Sekiranya anda tidak perlu lagi berada di pejabat secara fizikal, majikan anda secara teorinya boleh berada di mana sahaja. Mungkin itulah sebabnya penyelidikan ini mendapati bahawa "41% pekerja mempertimbangkan untuk meninggalkan majikan mereka tahun ini".

 

Sumber: WeForum