31 Lokasi Jalan Gelap di Johor Bakal Guna Garisan Glow in The Dark

Jabatan Kerja Raya (JKR) Johor telah mengenal pasti 31 jalan di seluruh negeri ini yang akan dinaiktaraf dengan garisan jalan yang menyala dalam gelap (glow in the dark).

31 lokasi jalan gelap di johor bakal guna garisan glow in the dark

Jalan-jalan tersebut, di sembilan daripada 10 daerah, telah dikenal pasti berpotensi untuk menggunakan garisan jalan yang menyala dalam gelap, yang didapati sesuai di kawasan yang kurang cahaya untuk memastikan keselamatan pemandu.

 

Daerah-daerah tersebut termasuk Johor Bahru, Pontian, Batu Pahat, Tangkak, Kluang, Kulai, Kota Tinggi, Muar, dan Mersing.

 

Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Pengangkutan, dan Infrastruktur Negeri, Mohamad Fazli Mohamad Salleh berkata peruntukan sebanyak RM1 juta dari Bajet Johor 2024 telah diperuntukkan untuk menaiktaraf garisan jalan sedia ada kepada versi yang menyala dalam gelap, menggunakan cat jalan fosfor.

31 lokasi jalan gelap di johor bakal guna garisan glow in the dark

"Objektif utama adalah untuk meningkatkan keselamatan jalan raya, terutamanya di kawasan yang cahayanya kurang, yang boleh menyebabkan kemalangan," katanya.

 

Beliau menambah bahawa teknologi garisan menyala dalam gelap ini juga akan digunakan pada masa akan datang pada laluan pejalan kaki, longkang, dan jalan-jalan kecil.

Sementara itu, jalan Simpang Renggam di Johor telah dipilih untuk menguji keberkesanan kaedah ini, sebelum ia diperluaskan kepada kawasan-kawasan lain di seluruh negeri.

 

Sumber: NST / JKR Johor Bahru