Tak Tekan Butang Udara Luar Punca Kereta Kurang Oksigen, Penumpang Boleh Pengsan!

Menghidupkan penyaman udara tanpa mengaktifkan fungsi kitaran udara luaran di dalam kenderaan boleh membawa kepada risiko kekurangan oksigen yang mengakibatkan kelesuan dan pengsan kepada pemandu serta penumpang.

tak tekan butang udara luar punca kereta kurang oksigen, penumpang boleh pengsan!

Profesor Dr Wong Shaw Voon, Pengerusi Lembaga Pengarah Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros), menegaskan bahawa fungsi kitaran udara luaran ini amat penting untuk memastikan penggunaan oksigen yang mencukupi khususnya ketika perjalanan jarak jauh.

 

“Apabila tidak menghidupkan fungsi ini, ditambah dengan perjalanan yang jauh dan sesak semasa perayaan, ia menyebabkan oksigen yang ada akan berkurangan serta memberi risiko kepada pengguna kenderaan tersebut.

“Perlu tekan butang yang ada itu walaupun kita tahu kesannya penyaman udara kurang sejuk dan bau dari luar akan masuk dalam kenderaan. Namun, ia sebagai langkah keselamatan sebelum perkara tidak diingini berlaku,” katanya kepada Sinar Harian.

 

Walau bagaimanapun, beliau menekankan pentingnya menekan butang kitaran udara luaran, sekalipun pengguna mungkin mengalami penurunan kesejukan dan kehadiran bau dari luar kenderaan.

tak tekan butang udara luar punca kereta kurang oksigen, penumpang boleh pengsan!

Pada Isnin lalu, berita melaporkan mengenai kejadian empat anggota keluarga pengsan di dalam kenderaan kerana kekurangan oksigen sebelum kenderaan tersebut terlibat dalam kemalangan di Plaza Tol Bentong.

 

Superintendan Zaiham Mohd Kahar, Ketua Polis Daerah Bentong, menjelaskan bahawa kejadian berlaku ketika mangsa dalam perjalanan dari Tok Bali, Kelantan menuju ke Balakong, Selangor pada jam 2.40 petang.

 

Menurut Shaw Voon, kejadian tersebut mungkin disebabkan oleh ketidaktelitian pengguna dalam mengaktifkan fungsi kitaran udara luaran sebagai langkah keselamatan.

 

Selain itu, jika pengguna tidak mahu menggunakan kitaran udara luaran, beliau mencadangkan agar tingkap dibuka supaya pengudaraan dapat berlaku dengan baik.

 

Sumber: Sinar Harian