Burger Harga RM460? Wow Dahsyat! Apa Yang Specialnya?

burger harga rm460? wow dahsyat! apa yang specialnya?

Kredit: Freepik

Korang ada dengar tak kisah viral pasal burger yang berharga RM460 baru-baru ni! Haa, biar betik? Bukan RM4.60? Nope, someone bayar RM460 untuk burger dan segelas air kosong yang dipesan! Actually, cerita dia camni:

Menurut Rojak Daily, ada sorang mamat ni nama dia Chia. Dia pergi ke birthday party sorang perempuan bernama Carmay, yang dianjurkan kawannya iaitu Liddy kat sebuah hotel mewah, Banyan Tree KL. So nak pendekkan cerita, para tetamu jemputan yang ada pun makan-makanlah.

Dah habis makan, total bil diorang ialah RM3,679! Kumpulan tetamu ni kemudian decide untuk split bayaran setiap seorang, so masing-masing bayar RM460.

perggh! biar betul burger harga rm460? apa yang special sangat tu?

Kredit: Rojak Daily

Yang si Chia ni pun satu. Dia pesan burger berharga RM88 (boleh tahan mahal jugak!) dan segelas air kosong je, so yang dia pergi bayar sampai RM460 tu dah kenapa? Patutnya bantahlah kan sebab tak adil. Akhirnya masing-masing bergaduh sampai viral kat media sosial.

Jadikan ini sebagai sebuah pengajaran buat korang. Jangan terlalu naif, menurut kata orang tanpa berfikir logik dan yang penting sekali buatlah bantahan kalau rasa sesuatu benda tu tak adil untuk korang atau sesiapa sahaja.

Ok done ceramah. By the way, kalau korang hantu burger, apa kata try buat sendiri burger kat rumah? Confirm kos tak sampai RM460! Tapi sebelum tu, ni peralatan yang boleh membantu korang buat burger homemade:

#1 Acuan daging burger (RM9.89)

perggh! biar betul burger harga rm460? apa yang special sangat tu?

Kredit: Shopee

Nak bentukkan burger bulat dengan tangan secara sempurna agak susah, so gunakan je acuan daging burger ni yang memudahkan.

#2 Kuali burger/telur tujuh lubang non-stick (RM45.95)

perggh! biar betul burger harga rm460? apa yang special sangat tu?

Kredit: Shopee

Dengan kuali ni, bolehlah korang masak burger dengan lebih cepat dan jimat tenaga.

#3 Alat pemotong dan pencincang (RM9.90)

perggh! biar betul burger harga rm460? apa yang special sangat tu?

Kredit: Shopee                  

Gunakan alat ni untuk potong dan cincang daging burger atau sayur-sayuran untuk burger.

#4 Penekan daging burger (RM19.90)

perggh! biar betul burger harga rm460? apa yang special sangat tu?

Kredit: Shopee

Kalau nak daging cukup masak atau nak lagi leper, gunakan penekan ni.

#5 Spatula (RM1.25)

perggh! biar betul burger harga rm460? apa yang special sangat tu?

Kredit: Shopee

Terbalikkan daging burger dengan mudah tanpa merosakkan bentuk daging.

#6 Kuali leper untuk burger (RM60)

perggh! biar betul burger harga rm460? apa yang special sangat tu?

Kredit: Shopee

Tak lengkap nak masak burger kalau takde kuali leper ni.

#7 Pemotong pelbagai fungsi (RM13.72)

perggh! biar betul burger harga rm460? apa yang special sangat tu?

Kredit: Shopee

Nak potong keju, lobak merah, timun atau apa je sayuran yang sesuai dengan burger sampai halus menjadi lebih cepat dan mudah.

#8 Kertas penyerap/pembungkus burger – 100 helai (RM5)

perggh! biar betul burger harga rm460? apa yang special sangat tu?

Kredit: Shopee

Tak suka daging burger yang terlalu berminyak? Gunakan kertas penyerap ni yang turut berfungsi sebagai pembungkus burger kalau korang nak makan on-the-go.

#9 Kuali panggang jenis smokeless dan non-stick (RM17.95)

perggh! biar betul burger harga rm460? apa yang special sangat tu?

Kredit: Shopee

Tak suka rumah korang berbau asap akibat memasak burger? Gunakan kuali macam ni.

#10 4pcs burger set (RM39.90)

perggh! biar betul burger harga rm460? apa yang special sangat tu?

Kredit: Shopee

Malas nak beli satu-satu? Dapatkan set memasak burger ni yang ada kuali burger, botol sos, spatula, dan acuan burger/telur banjo.

Amacam? Semangat tak nak buat burger homemade? Mana tau kalau sedap gila, burger homemade korang ni boleh dijual pada harga RM460!

ARTIKEL BERKAITAN