Warga Emas Terkejut 'Cleaner' Yang Tolong Tunjuk Arah Sebenarnya Anak Sendiri Yang Hilang

Seorang wanita berusia 78 tahun yang bertanyakan arah kepada tukang cuci jalan, terkejut apabila mendapat tahu bahawa pekerja itu sebenarnya adalah anak perempuannya yang telah lama hilang sejak 24 tahun lalu.

warga emas terkejut 'cleaner' yang tolong tunjuk arah sebenarnya anak sendiri yang hilang

Insiden tersebut berlaku di sebuah bandar kecil di wilayah Sichuan China awal bulan ini, menurut The Cover.

Wanita yang bernama Cai Youxiu itu, berjaya mengesan anak perempuannya, Hu Jun, hingga bandar Langzhong dengan bantuan polis, lapor outlet tersebut.

Semasa polis mengatur pertemuan semula antara kedua-dua belah itu, Cai bagaimanapun terserempak dengan Hu secara kebetulan sehari sebelum ia dijadualkan.

“Saya sedang membersihkan di hadapan pintu masuk sekolah apabila seorang wanita tua datang bertanya kepada saya tentang arah, dan saya segera mengenalinya sebagai ibu saya,” kata Hu, 46, kepada The Cover.

“Saya sangat teruja, tetapi dia tidak mengenali saya walaupun selepas saya memanggilnya ‘Ibu’.”

Cai pada mulanya, berhati-hati dengan Hu dan terpaksa menelefon polis untuk pengesahan terakhir bahawa gadis itu adalah anak perempuannya,” lapor outlet itu.

Kisah dramatik itu menangkap perhatian ramai wargamaya negara tersebut dengan ramai yang mengatakan ia seolah-olah dalam filem.

Menurut saluran berita China, Red Star, Hu terputus hubungan dengan keluarganya selepas berpindah dari kampung halamannya di Daerah Yunyang ke wilayah lain pada 1999 untuk mencari kerja di kilang barang kemas.

Namun, dia tidak dapat menelefon ke kampung halaman selepas tersalah letak kertas yang mengandungi nombor telefon keluarganya itu.

Dia kemudian terpisah daripada mereka sama sekali selepas keluarganya terpaksa berpindah dari rumah mereka untuk memberi laluan kepada pembinaan Empangan Three Gorges.

“Saya cuba menghantar surat kepada mereka, tetapi semuanya dikembalikan kerana alamat lama tidak sah,” kata Hu kepada The Cover.

“Saya telah kehilangan terlalu banyak masa dengan ibu saya. Saya berikrar untuk meluangkan sebanyak mungkin masa bersamanya sekarang,” sambungnya.

 

Sumber: [1]