Bagaimana Pelajar di Kawasan Pedalaman Sabah dan Sarawak Pergi ke Sekolah Setiap Hari?

Pernahkah anda terfikir bagaimana pelajar-pelajar di kawasan pedalaman Sabah dan Sarawak pergi ke sekolah setiap hari?

.

Tidak seperti kanak-kanak bersekolah di pusat bandar yang mempunyai pelbagai jenis pengangkutan, ramai kanak-kanak di kawasan pedalaman di negeri-negeri tersebut terpaksa berjalan kaki ke sekolah. Encik Timbang, Guru Besar SK Sg Paku di Kapit, Sarawak berkongsi, “Lazimnya murid akan bangun pada waktu subuh dan bersiap sedia untuk berjalan ke sekolah dalam keadaan gelap. Perjalanan biasanya mengambil masa dua setengah jam merentasi sungai dan laluan berlumpur sebelum sampai ke sekolah pada jam 7.30 pagi. Selepas seharian di sekolah, mereka akan melalui kawasan yang sama untuk pulang ke rumah. Apabila hujan, ia menjadi lebih sukar kerana mereka perlu membawa beg mereka dan cuba mengelakkan kasut mereka menjadi basah serta berlumpur. Kadang-kadang mereka mungkin terlalu malas untuk berjalan ke sekolah tetapi ibu bapa mereka akan menasihati mereka bahawa pendidikan adalah penting dan merupakan langkah pertama untuk masa depan yang lebih cerah.”

.

Inilah yang dilalui para pelajar di Kapit, Kota Marudu dan kampung-kampung kecil pedalaman lain di Sabah dan Sarawak setiap hari untuk menghadiri kelas. Untuk memastikan akses sama rata kepada pendidikan untuk semua, Astro Kasih ESG, cabang kemampanan Astro Malaysia telah memperjuangkan kesaksamaan pendidikan melalui program “Kampus Astro in School” di mana 5 juta pelajar di semua sekolah kerajaan mempunyai dekoder Astro, TV dan akses kepada 14 saluran pembelajaran.

.

Astro telah memperjuangkan kesaksamaan pendidikan selama lebih sedekad dan telah melabur lebih RM120 juta dengan mencipta program-program pembelajaran seperti Tutor TV SK, Tutor TV SMK, SPM Pro+ dan banyak lagi untuk semua pelajar di Malaysia. Bagi memudahkan para pelajar hadir ke sekolah, Astro Kasih turut membina Asrama Astro di SK Magandai, SK Sg Paku dan SK Malinsau yang terletak di pedalaman Sabah dan Sarawak. Kemudahan ini membantu 220 pelajar menjimatkan lebih 190,000 jam untuk berulang-alik harian dalam setahun. Selain itu, Astro Kasih juga memberikan pelajar-pelajar ini akses kepada pendidikan dengan melengkapkan asrama mereka dengan kandungan pembelajaran.

.

Henry Tan, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Astro berkata, “Sebagai syarikat kandungan dan pengguna terkemuka di Malaysia, Astro komited untuk menjalankan dan mengembangkan perniagaannya dengan cara yang mampan dan bertanggungjawab melalui inisiatif Persekitaran, Sosial dan Tadbir Urus (“ESG”). Ini merangkumi tanggungjawab alam sekitar, impak sosial yang positif dan tadbir urus yang baik. Di Astro, kami percaya bahawa setiap kanak-kanak berhak mendapatkan pendidikan dan kami komited untuk menggunakan platform, capaian, kandungan dan sumber kami untuk memberi semua kanak-kanak di Malaysia akses yang sama kepada pembelajaran berkualiti untuk membuka minda demi masa depan yang lebih cerah. Asrama ini membantu 220 pelajar menjimatkan lebih 190,000 jam berulang-alik harian setiap tahun. Kadar kelulusan UPSR pelajar telah meningkat dengan purata 39.4% dari 2010 hingga 2019. SK Magandai menyaksikan kadar kelulusan Sains meningkat daripada 17% (2010) kepada 100% (2015 hingga 2019). Kadar kelulusan BM dan Bahasa Inggeris juga meningkat daripada 58% pada 2010 kepada 94.7% pada 2019.

bagaimana pelajar di kawasan pedalaman sabah dan sarawak pergi ke sekolah setiap hari?

Bagi menyedarkan kesusahan yang dihadapi para pelajar di kawasan pedalaman hanya untuk hadir ke sekolah, kami menganjurkan acara Walk for Education. Semua sumbangan akan disumbangkan ke SK Magandai, Kota Marudu dan SK Malinsau, Ranau (Sabah); SK Sg Paku, Kapit (Sarawak); dan asrama Starfish Malaysia Foundation di Malaysia Timur.”

.

Astro Kasih berharap usaha ini membolehkan lebih ramai pelajar di kawasan pedalaman Malaysia Timur menerima peralatan sekolah, pakaian seragam, kasut dan buku. Syarikat digalakkan untuk mengambil bahagian dengan menaja para pekerja mereka untuk menyertai acara berjalan kaki sejauh 5km. Peserta akan membawa beg melalui denai yang disesuaikan khas di Taman Wetland Putrajaya untuk mensimulasikan pendakian harian pelajar ke sekolah.

.

Acara WALK FOR EDUCATION menjanjikan hari yang menyeronokkan untuk seisi keluarga. Terdapat gerai permainan dan aktiviti, konsert mini yang menampilkan artis-artis tempatan seperti Timah, Wani Kayrie, Masya Masyitah, Abigail, Irfan Haris, Lil J, Ara Johari dan Dem Lepak Boyz, sesi fotografi dengan maskot yang digemari termasuk BoBoiBoy, Mechamato, Ben 10, Adventures daripada Gumball serta Chowder. Ini merupakan aktiviti yang baik untuk menghabiskan pagi hujung minggu bersama keluarga dan rakan-rakan.

.

Bakat Astro dan pengaruh media sosial, Wafiy berkata “Saya gembira dapat menjadi sebahagian daripada acara ini kerana saya ingin mengetengahkan cabaran yang dilalui pelajar di kawasan pedalaman untuk ke sekolah. Saya merupakan salah seorang daripada mereka yang berjalan ke sekolah semasa saya masih muda dan tinggal di Beaufort, Sabah. Sudah tentu jika cuaca panas, kami akan berlari ke sekolah dengan lebih cepat. Saya rasa penting untuk mengetengahkan tujuan ini untuk memastikan pelajar bermotivasi untuk pergi ke sekolah."

bagaimana pelajar di kawasan pedalaman sabah dan sarawak pergi ke sekolah setiap hari?

Asha Gill, hos radio Lite yang menyokong inisiatif Walk for Education berkata, "Kami mempunyai kuasa untuk mempengaruhi minda, mengetengahkan isu sosial dan mencetuskan kemungkinan dengan menyediakan akses kepada dunia pengetahuan."

.

Mari kita sama-sama menyokong perjalanan pendidikan anak-anak ini dengan menyertai Walk for Education di Taman Wetland Putrajaya pada 28 Mei 2022. Pendaftaran pada harga RM60 seorang kini dibuka di http://t2u.asia/e/27113.

bagaimana pelajar di kawasan pedalaman sabah dan sarawak pergi ke sekolah setiap hari?