Kajian Dapati Lebih 70 Peratus Lepasan SPM Enggan Sambung Belajar, Lebih Berminat Jadi Influencer

Kajian terbaru mendapati 72.1 peratus lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tidak berminat untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi.

kajian dapati lebih 70 peratus lepasan spm enggan sambung belajar, lebih berminat jadi influencer

Satu akhbar tempatan pernah melaporkan bahawa seramai 390,000 daripada 560,000 calon SPM berkata mereka sedang mencari pekerjaan sebaik saja tamat peperiksaan, berdasarkan laporan Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) pada 2019. Sementara itu, hanya 170,000 calon yang menyatakan minat untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi.

Berikutan merupakan tiga sebab yang dipercayai menjadi punca fenomena tersebut:

  • Peningkatan jumlah peluang pekerjaan dengan ekonomi gig

  • Tarikan untuk menjadi influencer media sosial profesional

  • Kepercayaan bahawa pendidikan tinggi tidak menjamin prospek pekerjaan yang lebih baik

Sementara itu, berdasarkan kajian yang dijalankan pada 2019, menurut Pengarah Pusat Rangkaian Keusahawanan, Industri dan Masyarakat (CEICnet) Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) Prof. Madya Dr. Shafriza Nisha Basah, trend membimbangkan itu berkemungkinan berterusan hingga 2020 dan 2021, yang mana ia bukan saja memberi kesan kepada golongan belia tetapi juga masa depan negara secara keseluruhannya.

Walaupun beliau tidak menafikan hakikat bahawa pengusaha ekonomi gig telah membuka lebih banyak peluang kepada belia untuk mengambil bahagian dalam tenaga kerja dan membolehkan mereka memperoleh pendapatan yang setanding dengan beberapa pekerjaan yang memerlukan kelayakan kertas, Shafriza mengatakan ia bagaimanapun sukar untuk dikekalkan dalam jangka masa panjang. 

Tetapi sudah tentu, isu tersebut hanya dikeruhkan lagi dengan kesukaran yang dihadapi ramai belia apabila menamatkan pengajian.

“Tidak dinafikan proses pencarian kerja selepas tamat pengajian boleh mencabar. Selain jenis pekerjaan yang ditawarkan, terdapat banyak faktor lain yang perlu dipertimbangkan oleh pelajar dan bakal majikan.
“Sebagai contoh, selain daripada peranan dan pendapatan, faktor seperti lokasi tempat kerja, pengangkutan, prospek kerjaya dan lain-lain perlu diambil kira. Justeru, pelajar dinasihatkan supaya sentiasa berusaha dan tidak berputus asa kerana proses mencari pekerjaan yang sesuai kadangkala mengambil masa,” katanya.

 

Sumber: WauPost

ARTIKEL BERKAITAN