Vaksin Omicron Dijangka Keluar Oktober Ini

Vaksin penggalak yang bakal dikeluarkan seterusnya berkemungkinan diubah suai untuk menyasarkan subvarian Omicron yang sangat mudah menular, iaitu BA.4 dan BA.5, menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA).

vaksin omicron dijangka keluar oktober ini

Memetik NBC News, FDA telah meminta Pfizer-BioNTech dan Moderna untuk membangunkan vaksin bivalen yang direka untuk menangkis virus coronavirus asal, serta subvarian BA.4  dan BA.5, kata pengawal selia vaksin teratas FDA, Dr. Peter Marks, dalam satu kenyataan.

“Apabila kita melangkah ke musim luruh dan musim sejuk, adalah penting untuk kita mempunyai vaksin penggalak yang selamat dan berkesan yang boleh memberikan perlindungan terhadap varian yang beredar dan muncul untuk mencegah akibat paling teruk daripada COVID-19,” kata Marks.

FDA berharap vaksin yang dikemas kini itu akan tersedia bersempena kempen penggalak pada Oktober ini, tambah Marks.

Subvarian BA.4 dan BA.5 dianggap sebagai bentuk virus paling menular setakat ini. 

Kedua-dua subvarian tersebut dilaporkan membentuk kira-kira 52 peratus daripada semua kes COVID-19 baru di Amerika Syarikat setakat 25 Jun lalu, menurut Pusat Kawalan Penyakit dan Pencegahan, sementara pada minggu sama, varian Omicron asal iaitu BA.1, tidak menyumbang kepada sebarang kes baru.

Kedua-dua Pfizer dan Moderna telah menghasilkan tangkapan yang menyasarkan kedua-dua strain coronavirus asal dan BA.1 yang berkesan meningkatkan tindak balas imun terhadapnya.

Bagaimanapun, ia nampaknya kurang memberikan perlindungan sama terhadap BA.4 dan BA.5.

Menurut NBC News, Pfizer dalam satu kenyataan berkata bahawa ia mungkin mempunyai vaksin yang dikemas kini yang menyasarkan BA.4 dan BA.5 dan bakal diedarkan menjelang minggu pertama Oktober.

 

Sumber: [1]