Rasa Stress Bila Tengok Orang Lain Tengah Panik? Anda Mungkin 1 Dari 3 Orang Di Dunia

Pernahkah anda berasa tekanan, tidak senang dan kurang selesa apabila melihat orang lain dalam keadaan gelisah?

rasa stress bila tengok orang lain tengah panik? anda mungkin 1 dari 3 orang di dunia

Jika YA, anda mungkin sedang mengalami situasi yang disebut dalam psikologi sebagai misokinesia.

 

Menurut kajian pada 2021, rasa tekanan yang disebabkan oleh melihat orang lain gelisah adalah fenomena psikologi yang sangat biasa, yang menjejaskan seramai satu daripada tiga orang.

 

Disebut sebagai misokinesia, yang bermaksud 'kebencian terhadap pergerakan', fenomena aneh ini tidak banyak dikaji oleh saintis, tetapi telah diperhatikan dalam penyelidikan keadaan yang berkaitan seperti misophonia (gangguan di mana seseorang menjadi jengkel apabila mendengar bunyi berulang-ulang tertentu).

 

Misokinesia pada dasarnya agak serupa, tetapi pencetusnya biasanya lebih visual, dan bukannya berkaitan bunyi, demikian kata penyelidik.

 

"[Misokinesia] ditakrifkan sebagai tindak balas afektif atau emosi negatif yang kuat terhadap pandangan pada pergerakan yang berulang-ulang, seperti melihat seseorang yang sedang berada dalam keadaan gelisah," ujar sekumpulan penyelidik, yang diketuai oleh pengarang pertama dan ahli psikologi Sumeet Jaswal.

 

"Namun yang menghairankan, penyelidikan saintifik mengenai topik itu kurang."

 

Dengan menggunakan 4,100 peserta, penyelidik mendapati satu pertiga daripada mereka sensitif pada perbuatan berulang-ulang yang dilakukan orang lain.

 

Menurut analisis, misokinesia kadangkala seiring dengan sensitiviti bunyi yang dihidap golongan misophonia, tetapi tidak selalu.

 

"Mereka terjejas secara emosi dan mengalami reaksi seperti kemarahan, kebimbangan, atau kekecewaan serta kurang rasa seronok dalam situasi sosial, kerja dan persekitaran pembelajaran," jelas ahli psikologi UBC Todd Handy pada 2021.

 

Handy mula meneliti misokinesia selepas rakan kongsi memberitahunya dia seorang yang gelisah dan mengaku dia berasa tertekan apabila dia gelisah (atau orang lain dalam hal itu).

"Sebagai seorang ahli sains saraf kognitif visual, ini benar-benar menarik minat saya untuk mengetahui apa yang berlaku di dalam otak seseorang, " kata Handy.

 

 

Kajian mengenai penemuan menarik ini boleh dibaca dalam Scientific Reports.

 

Sumber: Science Alert