Kajian Dapati Mesyuarat Secara Maya Berupaya Hancurkan Kreativiti

Kajian terbaru mendapati mesyuarat secara maya (virtual meeting) mampu menghancurkan proses kreatif.

kajian dapati mesyuarat secara maya berupaya hancurkan kreativiti

Penemuan itu sekaligus menjawab persoalan kebanyakan majikan sejak dua tahun lalu susulan budaya bekerja dari rumah telah menjadi kebiasaan semasa pandemik covid-19.

Biro Penyelidikan Ekonomi Kebangsaan di Amerika Syarikat berkata tahun lalu bahawa 20 peratus hari kerja akan berada rumah apabila wabak itu berakhir, berbanding hanya lima peratus sebelum ini.

“Kami pada mulanya memulakan projek (pada 2016) kerana kami mendengar daripada pengurus dan eksekutif bahawa inovasi adalah salah satu cabaran terbesar dengan interaksi video. Dan saya akan mengaku, saya pada mulanya ragu-ragu,” kata Melanie Brucks, penolong profesor perniagaan pemasaran di Columbia Business School dan pengarang kajian yang diterbitkan dalam jurnal saintifik Nature.

Brucks berkata sebelum ini dia percaya interaksi maya meniru pengalaman secara peribadi adalah cukup baik.

Dia menghabiskan empat tahun meneroka sama ada ia benar-benar memberi kesan kepada keupayaan orang ramai untuk menjana idea inovatif.

Dia kemudian merekrut 602 orang, termasuk pelajar universiti dan kakitangan dan membahagikan mereka kepada pasangan untuk menjalankan tugas sama ada secara peribadi atau maya.

Tugas tersebut melibatkan penggunaan baharu untuk perkara harian seperti balut gelembung dan Frisbee, dan setiap bilik mempunyai lima item yang sama.

“Apabila kami berinovasi, kami perlu meninggalkan penyelesaian sedia ada dan menghasilkan idea baharu dengan menggunakan pengetahuan kami secara meluas.

“Menghasilkan cara alternatif untuk menggunakan objek yang diketahui memerlukan proses psikologi yang sama,” jelasnya.

Selain itu, penyelidik juga menggunakan perisian penjejakan mata dan mendapati bahawa peserta maya menghabiskan lebih banyak masa secara langsung pada pasangan mereka, berbanding merenung sekeliling bilik.

Dia juga berkata, pasangan yang sedang mengadakan persidangan video kurang mengingati persekitaran mereka, yang serupa dengan mereka yang bertemu secara peribadi.

“Fokus visual pada skrin ini mengecilkan kognisi. Dalam erti kata lain, orang lebih fokus apabila berinteraksi pada video, yang menjejaskan proses penjanaan idea yang luas dan meluas,” kata Brucks.

 

Sumber: [1]