Malaysia Destinasi Hari Raya Utama Bagi Warga Singapura

Malaysia merupakan destinasi Hari Raya Aidilfitri teratas dalam kalangan rakyat Singapura tahun ini, menurut data tempahan daripada platform pelancongan digital.

malaysia destinasi hari raya utama bagi warga singapura

Data oleh Agoda mendedahkan bahawa Malaysia mengekalkan kedudukannya sebagai destinasi serantau teratas untuk rakyat Singapura semasa musim perayaan yang akan datang.

Sementara itu, perjalanan domestik akan terus menjadi keutamaan rakyat Malaysia pada Hari Raya ini dengan ramai yang merancang untuk melancong ke seluruh negeri di negara ini.

“Bagi kebanyakan wilayah, sambutan Aidilfitri tahun ini menandakan kali pertama sejak bermulanya wabak itu bahawa umat Islam dapat melakukan perjalanan dengan bebas, bersatu semula dan meraikannya berikutan pelonggaran sekatan perjalanan,” kata Agoda dalam satu kenyataan.

Lebih 200,000 pelawat dari Singapura telah memasuki Malaysia sejak 1 April.

Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Datuk Seri Nancy Shukri berkata peningkatan beransur-ansur ketibaan telah memberi sinar harapan kepada sektor pelancongan negara.

“Pelancong Singapura dijangka bertambah dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri akan datang. Mereka mahu melawat saudara-mara di Malaysia dan ia adalah berita baik untuk ekonomi Malaysia,” katanya.

Data tempahan Agoda juga mendedahkan bahawa Mei adalah popular dalam kalangan pelancongn di seluruh Asia Tenggara.

Ini kerana dua minggu pertama bulan itu merangkumi tiga cuti umum iaitu Hari Pekerja (1 Mei), Hari Raya (3 dan 4 Mei) dan Hari Wesak (16 Mei).

Lebih 1.2 juta orang melintasi sempadan darat antara Singapura dan Malaysia melalui pusat pemeriksaan darat di Causeway di Woodlands dan Laluan Kedua di Tuas.

Sebelum wabak, kira-kira 415,000 orang menggunakan Tambak dan Laluan Kedua setiap hari.


Sumber: [1]