Actually Kulit Berminyak Ada Beberapa Kelebihannya Tau!

actually kulit berminyak ada beberapa kelebihannya tau!

Kredit: Endho/Pixabay

Orang selalu salah sangka yang kita tak patut ada kulit wajah yang berminyak, tapi kalau kulit wajah yang kering pun tak bagus juga. Kulit berminyak sebenarnya ada beberapa kelebihan yang tersendiri, termasuklah:

#1 Perlindungan kebal daripada pancaran cahaya matahari

Kulit berminyak biasanya mampu meningkatkan kesan SPF yang dipakai, memberikan perlindungan yang lebih kebal daripada sinaran UV berbanding mereka yang tiada kulit berminyak.

#2 Penuaan yang lebih perlahan

Dengan kulit jenis berminyak, korang tidak perlu risau tentang kulit korang mudah dikotori dan dirosakkan dengan pencemaran alam sekitar, sinar UV, dan bahan toksin lain. Ini kerana kulit berminyak lebih tebal dan mempunyai faktor perlindungan semulajadi yang lebih tinggi.

#3 Hidrasi kulit yang berpanjangan

Sebum boleh menyebabkan korang kehilangan sedikit kelembapan kulit melalui peluh, yang mengakibatkan kurangnya kelembapan pada kulit. Dengan kulit berminyak, sekurang-kurangnya korang tak kehilangan terlalu banyak kelembapan pada kulit, terutama bila berpeluh.

#4 Penampilan yang lebih berseri dan awet muda

Kalau dijaga dan dirawat dengan betul, kulit berminyak sebenarnya boleh memberi penampilan yang lebih berseri dan awet muda. Apa yang paling penting ialah kita mesti pastikan kulit tak terlalu berminyak sebab ia boleh menyebabkan jerawat dan pelbagai masalah kulit yang lain. Jadi penting untuk kita mencuci dan moisturise wajah sebanyak dua kali sehari.

Walaupun terdapat kelebihan bagi kulit berminyak, ia tak bermakna korang boleh biarkannya begitu saja. Penting untuk menjaga kesihatan dan kecantikan kulit dengan mengamalkan rutin penjagaan kulit yang baik setiap hari.

Korang pernah dengar tak tentang Magic Cleanser dan Set 5-In-1 Deeja Cosmetic?

 

Tak kisahlah kulit korang jenis berminyak ke apa, produk-produk penjagaan kulit oleh Deeja Cosmetic ni ada beberapa kelebihannya yang tersendiri tau.

Magic Cleanser Deeja Cosmetic membantu menyingkirkan minyak berlebihan, melembapkan kulit wajah dan membersihkan liang pori kulit muka dan wajah secara menyeluruh, dan menghilangkan kotoran di wajah dengan lebih optimum.

xxx

Cleanser ni memaparkan silicone brush dengan penutup kunci dan didatangkan dalam bungkusan tiub. Cara nak guna senang je. Lepas basuh muka boleh terus guna cleanser ni untuk membuang sisa-sisa kotoran di muka. Pakai di pagi hari sebelum keluar dan malam setelah balik ke rumah.

xxx

Kalau nak lagi lengkap, bolehlah cuba Set 5-In-1 Deeja Cosmetic yang terdiri daripada Sabun pembersih wajah, Toner nano, Sun cream, Zulai cream, dan Laika cream.

Dengan lima produk ni untuk penggunaan siang dan malam, ia membantu menyelesaikan semua jenis masalah kulit wajah, contohnya seperti jerawat dan jeragat, di samping mencerahkan kulit.

Yang paling penting, sebelum start pakai Set Deeja ni, pastikan jenis masalah kulit dulu, lepas tu bolehlah hubungi HQ untuk tanya cara penggunan Set 5-in-1 Deeja Cosmetic ni. Teksturnya pun sangat lembut dan membantu dalam penjagaan kulit wajah tak kira perempuan atau lelaki.

Korang boleh dapatkannya di semua toko jamu dan ejen yang sah. Kalau nak tau lebih lanjut tentang semua produk ni, korang boleh “LIKE” dan “FOLLOW” laman Facebook atau Instagram Deeja Cosmetic.

ARTIKEL BERKAITAN