Korea Selatan Rancang Mansuh Cara Hitung Umur Setahun Lebih Tua

Penduduk Korea Selatan mungkin menjadi setahun lebih muda di atas kertas sekiranya presiden terpilih negara itu, Yoon Suk Yeol berjaya menghapuskan sistem perhitungan umur Korea.

korea selatan rancang mansuh cara hitung umur setahun lebih tua

Lee Yong Ho, ketua jawatankuasa kecil politik, kehakiman dan pentadbiran pasukan peralihan Yoon, berkata semasa sidang akhbar pada minggu lalu bahawa mereka berusaha untuk menyeragamkan cara pengiraan umur di Korea Selatan, menurut Yonhap News.

Perubahan itu sedang dijalankan atas sebab-sebab praktikal, kata Lee.

“Disebabkan pengiraan umur undang-undang dan sosial yang berbeza, kami mengalami kos sosial dan ekonomi yang tidak perlu daripada kekeliruan dan pertikaian berterusan mengenai pengiraan umur apabila menerima perkhidmatan sosial, kebajikan dan pentadbiran lain atau menandatangani atau mentafsir pelbagai kontrak,” lanjutnya.

Korea Selatan pada masa ini mempunyai beberapa cara untuk mengira umur seseorang.

Salah satu daripadanya ialah sistem perhitungan umur Korea yang kerajaan ingin hapuskan, yang melibatkan warga Korea dihitung berusia satu tahun semasa lahir dan ditambah setahun lagi pada Tahun Baru.

Ini kerana sembilan bulan yang dilalui kanak-kanak tersebut ketika masih berada dalam kandungan, dibundarkan kepada satu tahun dan dikira sebagai tahun pertama kehidupan kanak-kanak itu.

Selain sistem perhitungan umur Korea dan kaedah pengiraan umur seseorang yang diiktiraf di peringkat antarabangsa mengikut hari lahir, Korea Selatan juga mempunyai kaedah ketiga untuk mengira umur.

Proses itu melibatkan penambahan satu tahun lagi pada umur seseorang pada Hari Tahun Baru, tanpa mengira hari lahir sebenar mereka, sambil juga menganggap seseorang itu berusia sifar tahun semasa lahir.

Ketiga-tiga sistem ini pada asasnya bermaksud seseorang yang lahir pada Disember 2020 secara teknikal boleh memiliki tiga umur berbeza.

Memetik dari The Korea Herald, terdapat gesaan agar pengiraan umur sah diseragamkan pada Januari lalu apabila pihak berkuasa kesihatan menggunakan zaman antarabangsa dan umur Korea secara bergantian untuk menetapkan garis panduan bagi dasar vaksin COVID-19.

Tiga sistem pengiraan umur yang wujud bersama membawa kepada kemelut pentadbiran yang mana individu yang tidak mencapai umur yang diperlukan untuk mendapatkan suntikan COVID-19 masih perlu menunjukkan bukti vaksinasi.

 

Sumber: [1]

ARTIKEL BERKAITAN