Saintis Buat Kiraan Berapa Tahun Lagi Matahari Boleh Bertahan

Matahari merupakan bintang terdekat dengan Bumi dengan jarak purata 149,680,000 kilometer. Ia membekalkan cahaya yang terang, serta menjadi medan tarikan magnet yang mengawal putaran setiap planet dalam sistem Suria.

saintis buat kiraan berapa tahun lagi matahari boleh bertahan

Sejak berpuluh tahun, saintis telah mengkaji matahari dan sifatnya, termasuklah berapa lama ia mampu bertahan sebelum ia lenyap dan terpadam.

.

Menurut laporan, sekumpulan pakar dan saintis yang mengkaji matahari meramalkan bintang itu hanya mempunyai kira-kira 5 bilion tahun lagi untuk menerangi sistem Suria.

saintis buat kiraan berapa tahun lagi matahari boleh bertahan

Selepas tempoh itu, saintis percaya teras hidrogen pada matahari akan habis terbakar dan ia tidak lagi mampu berfungsi seperti sedia kala.

.

Apa yang akan berlaku ketika itu adalah kehanculan alam semesta disebabkan permukaan luar matahari yang tidak stabil. Paling terkesan adalah planet yang berada dekat dengan matahari, termasuklah Bumi.

.

Meskipun kiraan tempoh 5 bilion tahun untuk matahari lenyap itu kedengaran sangat lama dan masih jauh, beberapa tanda seperti pencairan ais di kutub utara dan suhu laut yang semakin meningkat sudah dapat dilihat pada masa kini.

.

Sumber: [1]