Japan Catat Kes Omicron XE Pertama

Kementerian Kesihatan Jepun mengumumkan bahawa negara itu mengesan varian Omicron XE buat pertama kalinya pada Isnin lalu.

japan catat kes omicron xe pertama

Varian tersebut dikesan pada seorang wanita berusia 30 tahun yang tiba di Lapangan Terbang Narita dari Amerika Syarikat pada 26 Mac.

Wanita yang kewarganegaraannya tidak didedahkan itu difahamkan tidak mempunyai sebarang gejala dan telah menerima dua suntikan vaksin jenis Pfizer.

Dia kemudian dirawat di kemudahan untuk individu yang dijangkiti sebelum dibebaskan sebaik tempoh kuarantinnya tamat.

Strain XE adalah rekombinan bagi subvarian Omicron iaitu BA.1 dan BA.2.

Varian rekombinan berlaku apabila individu dijangkiti dengan dua atau lebih varian pada masa sama, mengakibatkan percampuran bahan genetik mereka dalam badan pesakit, menurut Agensi Keselamatan Kesihatan UK.

Jelas Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), anggaran awal berdasarkan data awal yang terhad menunjukkan bahawa XE adalah kira-kira 1.1 kali lebih mudah ditularkan berbanding BA.2.

Bagaimanapun, WHO menegaskan bahawa penemuan tersebut memerlukan pengesahan lanjut.

Kira-kira 1,100 kes varian XE telah disahkan di Britain setakat 5 April, walaupun ia menyumbang kurang daripada 1 peratus jangkitan di negara itu.

“Ia tidak menjadi ketegangan yang dominan di Britain, di mana ia dikesan lebih awal, dan tidak mungkin ia akan merebak dengan cepat di Jepun,” kata Kazushi Motomura, pengarah jabatan kesihatan awam di Institut Kesihatan Awam Osaka.

“Tidak perlu terlalu takut pada masa ini. Kita mesti terus melaksanakan langkah-langkah asas untuk mencegah jangkitan, seperti mempromosikan vaksinasi tambahan,” kata Motomura.

Sementara itu, Hiroshi Nishiura, pakar pemodelan matematik di Universiti Kyoto berkata Jepun harus memantau XE dan varian baru yang lain.

“Kebolehjangkitan XE sudah tentu lebih tinggi daripada BA.1 atau BA.2. Jika mobiliti antarabangsa rakyat meningkat, XE mempunyai peluang tinggi untuk menggantikan varian Omicron semasa. 

“Tetapi kami masih tidak mengetahui tahap keterukan simptom dalam kalangan orang yang dijangkiti, jadi kami perlu meneliti kesan epidemiologi varian dengan teliti,” jelas beliau.

Hiroshi Nishiura, pakar pemodelan matematik di Universiti Kyoto, berkata Jepun harus memerhatikan XE dan varian baharu yang lain.


Sumber: [1]