Anda Mungkin Dapat Hidup Lebih Lama Jika Boleh Berdiri Sebelah Kaki 10 Saat - Kajian

Adakah anda mampu untuk berdiri dengan sebelah kaki terangkat untuk lebih 10 saat?

anda mungkin dapat hidup lebih lama jika boleh berdiri sebelah kaki 10 saat - kajian

Jika YA, anda mungkin kurang risiko untuk kematian dalam tempoh 10 tahun akan datang, seperti yang diterangkan dalam British Journal of Sports Medicine.

 

Ujian keseimbangan yang mudah dan selamat ini juga boleh dimasukkan dalam pemeriksaan kesihatan rutin untuk orang dewasa yang lebih tua, kata para penyelidik.

 

Keseimbangan seseorang itu mulai menurun apabila menjangkau usia enam puluh tahun. Maka disebabkan itu, pengkaji ingin melihat sama ada wujud hubungan antara keseimbangan seseorang dengan risiko kematian individu itu untuk tempoh tertentu.

anda mungkin dapat hidup lebih lama jika boleh berdiri sebelah kaki 10 saat - kajian

Ujian dijalankan keatas 1,702 peserta berumur 51 hingga 75 (purata 61), antara Februari 2009 dan Disember 2020. Sekitar dua pertiga (68%) peserta adalah lelaki.

 

Antara yang dinilai adalah seperti ukuran kecergasan fizikal, pembolehubah berkaitan senaman dan faktor risiko kardiovaskular konvensional, dengan kesihatan yang tidak baik serta kematian.

 

Sebagai sebahagian daripada pemeriksaan, peserta diminta berdiri dengan sebelah kaki selama 10 saat tanpa sebarang sokongan tambahan.

 

Secara keseluruhannya, sekitar satu daripada lima (20.5%; 348 individu) peserta gagal dalam ujian yang dilakukan. Ketidakupayaan untuk berbuat demikian meningkat seiring dengan usia, lebih kurang dua kali ganda pada selang lima tahun berikutnya dari umur 51–55 dan seterusnya.

 

Perkadaran mereka yang tidak dapat berdiri dengan sebelah kaki selama 10 saat ialah: hampir 5% dalam kalangan mereka yang berumur 51–55 tahun; 8% dalam kalangan 56–60 tahun; hanya di bawah 18% dalam kalangan 61-65 tahun; dan hanya di bawah 37% dalam kalangan 66–70 tahun.

 

Lebih separuh (kira-kira 54%) daripada mereka yang berumur 71-75 tahun tidak dapat menyelesaikan ujian keseimbangan ini.

 

Dalam erti kata lain, mereka yang berada dalam kumpulan 71-75 tahun ini lebih daripada 11 kali lebih berkemungkinan gagal dalam ujian, berbanding mereka yang hanya 20 tahun lebih muda.

 

Dalam tempoh pemantauan purata tujuh tahun, 123 (7%) orang meninggal dunia: kanser (32%); penyakit kardiovaskular (30%); penyakit pernafasan (9%); dan komplikasi Covid-19 (7%).

 

Secara umumnya, mereka yang gagal dalam ujian keseimbangan ini mempunyai tahap kesihatan yang lebih teruk: bahagian yang lebih tinggi adalah obesiti, dan/atau mempunyai penyakit jantung, tekanan darah tinggi dan profil lemak darah yang tidak sihat.

Selepas mengambil kira umur, jantina dan keadaan asas, ketidakupayaan untuk berdiri tanpa disokong pada sebelah kaki selama 10 saat dikaitkan dengan peningkatan risiko kematian sebanyak 84% daripada sebarang sebab dalam dekad berikutnya.

 

Bagaimanapun, ini adalah kajian pemerhatian sahaja dan tidak dapat menentukan punca sebenarnya. Memandangkan peserta semuanya adalah warga Brazil berkulit putih, penemuan itu mungkin tidak boleh digunakan secara lebih meluas kepada etnik dan negara lain, demikian menurut para penyelidik.

anda mungkin dapat hidup lebih lama jika boleh berdiri sebelah kaki 10 saat - kajian

Sumber: The Star

ARTIKEL BERKAITAN