← Back to list

Individu Lengkap Vaksin Sah Guna Kad Fizikal Sementara Peroleh Sijil Digital MySejahtera

Sep 13, 2021


Kad peringatan vaksin (VRC) yang diterima di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) selepas lengkap dua dos vaksin adalah sah sementara MySejahtera menyelesaikan isu kemas kini sijil digital vaksin COVID-19.

Menerusi kenyataan Pharmaniaga, penerima vaksin Sinovac yang lengkap dua dos vaksin tetapi belum mendapat sijil digital akan menikmati keistimewaan sama dalam penggunaan kad vaksin itu.

individu lengkap vaksin sah guna kad fizikal sementara peroleh sijil digital mysejahtera

Tambahnya, kad peringatan vaksin merupakan prasyarat untuk proses pendaftaran vaksin yang ditetapkan oleh Badan Pengawas Farmaseutikal Nasional (NPRA).

“Penggunaan VRC diwajibkan oleh Jawatankuasa Khas Penyediaan Vaksin COVID19 (JKJAV) semasa proses vaksinasi kerana mengandungi maklumat penting seperti tarikh vaksinasi dan vaksin yang diterima,” katanya.

individu lengkap vaksin sah guna kad fizikal sementara peroleh sijil digital mysejahtera

Menurut JKJAV, individu yang belum mendapat sijil digital dalam aplikasi MySejahtera mereka boleh menggunakan VRC sebagai bukti penuh status vaksinasi sehingga pasukan MySejahtera menyelesaikan isu tersebut.

individu lengkap vaksin sah guna kad fizikal sementara peroleh sijil digital mysejahtera

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin juga memaklumkan kepada pasukan MySejahtera untuk menyelesaikan semua masalah berkaitan kemas kini sijil digital dalam masa seminggu.

Jadi, Pharmaniaga mengingatkan individu yang tidak memiliki telefon pintar, sama ada mereka yang tidak mahir secara teknikal atau yang tinggal di kawasan terpencil, adalah sangat penting bagi mereka untuk menjaga kad vaksinasi fizikal mereka dengan selamat.

Ia amat penting kerana ia satu-satunya bukti bahawa mereka telah menerima vaksinasi lengkap.

Sumber: Awani