Elak Lakukan Perkara Ini Ketika Travel

Melancong adalah perkara yang paling disukai ramai. Selain dapat menenangkan fikiran, melancong juga korang dapat belajar mengenai budaya sesuatu tempat tu. Setiap orang mempunyai cara travel sendiri tapi ada beberapa cara ataupun perangai buruk yang selalu menjadi kebiasaan kita lakukan ketika melancong.

1.Sering Update media sosial daripada menikmati destinasi

elak lakukan perkara ini ketika travel

Tiap kali sampai satu tempat menarik pasti kamu akan keluarkan telefon bimbit untuk mengambil gambar lalu memuat naik ke media sosial agar member-member korang dapat melihat serta mengomen gambar tersebut. Cuba nikmati dulu tempat itu, rasai sendiri dari mata hinggalah ke hati keindahannya sebab kamu kena ingat bahawa kamu travelling adalah untuk diri kamu sendiri bukan untuk orang lain.

2.Kurang Peka Dengan Budaya Tempatan

elak lakukan perkara ini ketika travel

Merantau ditempat orang kita haruslah merendahkan diri serta menghormati mereka. Kehadiran korang ke tempat mereka akan memeberi kesan kepada mereka begitu juga kepada diri korang.

3. Pakaian Yang Salah

elak lakukan perkara ini ketika travel

Bila korang travel ke satu tempat, kenalah check dulu cuaca dan tempat-tempat yang ingin dilawati. Jangan pula bila pergi hiking pakai selipar jer. Tak sesuai lah macam tu malah boleh mencederakan korang.

Sumber : Popbela