Kenapa Bunyi Pop Boleh Terhasil Selepas Jari Diletupkan

Pasti ramai antara korang yang suka membunyikan krek’ ataupun meletupkan’ bunyi tulang especially pada jari jemari, pinggang, tulang leher dan tulang belakang. Kepuasan membunyikan tulang adalah sangat melegakan lagi lagi selepas penat bekerja.

Mana datangnya bunyi pop ini? (popping sound)

 

Bunyi ‘pop’ terhasil apabila kita merenggangkan sendi sendi pada badan. Contohnya jari. Setiap sendi (joint) yang boleh diletupkan dipanggil ‘Synovial Joint’ (bahagian yang paling flexible) bermaksud sendi yang mempunyai synovial fluid seperti gambar diatas.

Diantara tulang mempunyai synovial fluid yang membolehkan sesorang itu merengangkan tulangnya. That’s why la kita boleh letopkan tulang memandangkan fungsi synovial fluid adalah sebagai kusyen.

Pentingnya meletopkan sendi adalah untuk menghapuskan gas gas ataupun bubble didalam fluid tersebut, penghasilan gas gas tersebut adalah setiap 20min selepas diletopkan. That is why korang tidak boleh letopkan sendi dibahagian yang sama.

Kesimpulannya bunyi ‘pop’ terhasil daripada pelepasan gelembung gelembung udara dalam cairan sendi, bukan daripada bunyi tulang ye.

Jom tengok video ni. Korang akan lebih faham.

 

Oleh: Khalie Azmi